Spaniolii, dintre europenii cei mai îngrijoraţi de locul de muncă şi de locuinţă

0

Spaniolii se numără printre cetăţenii Uniunii Europene cei mai preocupaţi de locul de muncă şi de preţul mare al locuinţelor, deşi sunt mulţumiţi de viaţa lor personală, notând însă negativ locul de muncă, nivelul de trai şi protecţia socială, potrivit unui sondaj Eurobarometru privind climatul social publicat marţi 3 februarie.

Sondajul scoate, de asemenea, în evidenţă nemulţumirea europenilor faţă de sistemul lor de pensii, deşi în acest caz Spania nu ocupă cele mai înalte poziţii, situând-se la nivel mediu, notează ziarul El Pais. În întreaga UE, doar cetăţenii din Olanda şi Danemarca se arată mulţumiţi de situaţia locurilor de muncă din ţara lor.

La sensul opus, cei mai preocupaţi de creşterea şomajului sunt letonii (-7,2 puncte faţă de -4,4 media în UE), irlandezii (-6,8) şi spaniolii (-5,8). Spaniolii sunt şi cetăţenii europeni care văd o agravare a situaţiei locurilor de muncă, comparativ cu ultimii 5 ani. Referitor la preţurile locuinţelor, doar cetăţenii din Suedia, Estonia, Danemarca, Germania şi Letonia le consideră acceptabile.

La sensul opus se situează Ciprul, Bulgaria, Lituania, România, Spania şi Ungaria care consideră că locuinţele sunt prea scumpe. Pe de altă parte, aproape în toate ţările se consideră că preţurile au crescut în ultimii ani şi că tendinţa se va inversa pe termen scurt. Potrivit datelor executivului comunitar, 70% din europeni sunt proprietari de locuinţe.

Spania se află, alături de Lituania, Slovacia, Ungaria, Estonia şi Letonia, între statele membre cu cel mai mare număr de proprietari (peste 80%). Ţările cu cea mai mare pondere a chiriaşilor sunt Danemarca, Germania, Olanda, Austria şi Suedia, unde numărul oscilează între 28% şi 36%. Europenii cheltuiesc în medie a cincea parte din veniturile lor pentru casă.

Suma nu include doar ratele sau chiria ci şi cheltuielile de reparaţii, întreţinere şi încălzire. În Spania costul chiriei este ceva mai mic decât media din UE, în jur de 15%, potrivit datelor de la Bruxelles. Totuşi este vorba de una din ţările, alături de Portugalia şi Italia, unde preţul la locuinţe, comparativ cu veniturile, a crescut între 1994 y 2005, în jur de 7 puncte procentuale.

Europenii chestionaţi de Eurobarometru se declară în general nemulţumiţi de sistemul lor de pensii (cu un punctaj mediu de -1). Spania în acest caz se plasează în media comunitară. Cei mai preocupaţi de sistemele lor de pensii sunt grecii, bulgarii, portughezii, românii şi ungurii. La rândul lor, cetăţenii din Benelux, Scandinavia, Austria şi Malta afişează un nivel înalt de satisfacţie.
În privinţa sistemului medical, în acest caz Spania depăşeşte uşor nivelul de satisfacţie a mediei comunitare (1,3 puncte). Cei mai nemulţumiţi sunt bulgarii, grecii şi românii. Iar notele cele mai înalte corespund ţărilor din Benelux.

În plină criză, spaniolii nu sunt mulţumiţi decât de viaţa lor personală, notând negativ alte aspecte, precum situaţia locurilor de muncă, nivelul de trai sau protecţia socială. Pe o scară de la -10 la +10, spaniolii au acordat 1,7 puncte pentru viaţa personală, -3,4 situaţiei lor economice şi -0,2 protecţiei şi ajutoarelor sociale pe care le primesc de la administraţiile publice.

Media comunitară pentru situaţia economico-socială (în care au fost măsurate variabile precum nivelul de trai, locul de muncă, percepţia activităţii depuse de administraţiile publice sau efortul economic pe care îl includ costurile casei sau chiria) a fost de -3 (similar celui de -3,4 al Spaniei). Referitor la situaţia protecţiei sociale (asistenţă medicală, pensii şi s istem de protecţie împotriva sărăciei), spaniolii au notat cu -1, fiind mai pesimişti decât media Celor 27 (-0,7 puncte).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.