Un alt cal provenit din România a fost testat pozitiv cu „febra de mlaştină” în Belgia

0

Trei curţi ale unor comercianţi de cai din Belgia au fost izolate miercuri (3 februarie 2010) seară, după descoperirea unui cal cu anemie infecţioasă ecvină (AIE), boală cunoscută şi sub denumirea de ‘febra de mlaştină’, provenit din România, relatează publicaţia Horse & Hound Online.

Calul a făcut iniţial parte dintr-un transport de animale importate din România în Belgia, dintre care o parte a ajuns ulterior în Marea Britanie, unde, în urmă cu două săptămâni, au fost descoperiţi doi cai cu acestă boală. Autorităţile belgiene au început de atunci o investigaţie asupra celor două cazuri de ‘febră de mlaştină’ descoperite la 20 ianuarie la cai aparţinând unui comerciant din comitatul Wiltshire.

Autorităţile au stabilit că, la 21 octombrie 2009, 18 cai au fost aduşi din România, ajungând la un comerciant din Drongen, în Belgia. La 22 octombrie, nouă dintre animale au fost trimise în Wiltshire, în Marea Britanie, unde, o lună mai târziu, au fost descoperite cele două cazuri de îmbolnăvire cu AIE.
Potrivit unui raport pregătit de Animal Health Trust (AHT) din Newmarket, ancheta autorităţile belgiene a descoperit că cei două cai rămaşi în ţară au fost vânduţi la mijlocul lunii noiembrie unei persoane din Assebroek, în Belgia. Unul dintre aceşti cai a fost vândut apoi fratelui acestei persoane din Meetkerke.

„În prezent nu este permisă nicio mişcare cu cai spre şi din aceste facilităţi. Toţi caii care au intrat în contact cu aceşti cai din România sunt căutaţi, sunt făcute verificări de excremente animale la ferme, iar animalele sunt testate pentru depistarea infecţiei”, se arată în raport. Caii bolnavi cu AIE urmează să fie eutanasiaţi.
Restricţiile de mişcare sunt încă în vigoare în curtea din Wiltshire, unde caii cu ‘febră de mlaştină’ au fost descoperiţi în ianuarie. 30 de cai din acest loc vor fi testaţi din nou la 30, 60 şi 90 de zile înainte ca restricţiile să fie ridicate.

Boala, care nu se transmite la oameni, este extrem de contagioasă şi poate fi letală pentru cai şi măgari. AIE este cauzată de un virus care se transmite prin sânge infectat, ca urmare a înţepăturii unei insecte, şi se manifestă prin febră intermitentă, anemie, slăbire a puterilor şi moarte. Dacă un animal infectat nu moare, el va purta boala toată viaţa şi va trebui ţinut izolat de alte animale, ceea ce face a ca aproape întodeauna animalul să fie eutanasiat.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.