Un referendum ar duce la respingerea Legii Minorităţilor pentru multă vreme

0

În cazul adoptării Legii Minorităţilor, formula sigură de a o respinge este recurgerea la un referendum naţional, crede co-preşedintele Ligii Pro Europa din Târgu Mureş, Smaranda Enache.

Aceasta s-a referit la propunerea reprezentanţilor Partidului Conservator, care doresc ca Statutul minorităţilor naţionale să fie adoptat doar prin referendum naţional, dar după ce va trece prin dezbatere publică. ‘Ajunge să ne uităm în sondajele de opinie – barometrele etnice – şi ne dăm seama că problema minorităţilor nu este una simpatică şi drepturile minorităţilor nu se bucură în publicul larg românesc de o susţinere majoritară.

Cred că, dacă legea aceasta va fi supusă unui referendum, va fi respinsă şi va fi respinsă pentru foarte multă vreme. Cred că legea ar trebui adoptată în Parlament, am înţeles că este baza ‘contractului marital’ dintre PD-L şi UDMR. Această lege este aşteptată demult’, a arătat Enache.
Reprezentanta LPE crede că în momentul lansării proiectului de lege referitor la minorităţi, societatea civilă a avut o serie de recomandări printre care unele erau de modificare a unor prevederi pe care erau considerate restrictive faţă de libertăţile individuale.

‘Eram favorabili legii, dar împreună cu Gabriel Andreescu şi cu alţi specialişti am sugerat conducerilor minorităţilor, în special UDMR, pentru a nu face prin articolele legii, limitări ale libertăţi individuale. Nu am mai fost invitaţi la nicio dezbatere pe această temă, iar legea (proiectul – n.r.) cred că a rămas în forma pe care am discutat-o atunci.

Precizăm că Bogdan Diaconu, coordonatorul activităţii departamentului de Administraţie Publică, Interne şi Achiziţii Publice al PC, a lansat ideea adoptării statutului minorităţilor naţionale prin referendum naţional, pe motiv că ‘nu pot fi create două categorii diferite de cetăţeni’, întrucât este anti-constituţional şi nici ‘nu putem transforma totul în monedă de schimb între PD-L şi UDMR’.
‘Dacă în urma unui referendum românii, de orice naţionalitate, vor dori să instituie forme specifice de recunoaştere a statutului minorităţilor, ne supunem judecăţii majorităţii care are însă dreptul de a se proteja’, a subliniat Diaconu.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.