EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(0%)
RUB
0,06 RON
(0%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

Un scandal sexual de proporţii pătează imaginea iezuiţilor germani

0

Ordinul iezuit din Germania şi-a cerut iertare după ce cazurile de abuz sexual de la şcoli de elită din Berlin, Hamburg şi din regiunea Pădurea Neagră (Schwarzwald) au ajuns cunoscute opiniei publice.

Doi foşti preoţi profesori iezuiţi au fost acuzaţi de a fi abuzat sexual circa 20 de elevi ai gimnaziului de elită berlinez Canisius-Kolleg, ei fiind vinovaţi şi de alte astfel de cazuri petrecute la şcoli din Hamburg şi din sudul districtului Schwarzwald, precum şi în Goettingen, Hildesheim, Chile şi Spania, scrie ziarul austriac Die Presse.

În comunicatul emis marţi de provincialul iezuiţilor din Germania, Stefan Dartmann, se spune că ‘victimele poartă amintiri împovărătoare şi îşi ridică acum vocea, lucru pentru care le mulţumeşte şi îi roagă în numele ordinului să ierte aceste abuzuri pe care le-au trăiť. El şi-a mai cerut iertare şi pentru faptul că ordinul nu a reacţionat cum trebuia şi nu a acordat atunci atenţia cuvenită faptelor.

Vaticanul a venit în sprijinul condamnării abuzurilor sexuale din partea ordinului, considerând cererea de iertare drept una ‘cuprinzătoare’, după cum se exprima marţi purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, părintele Ciro Benedittini.
Există temerea că la un fost gimnaziu iezuit de la Hamburg numărul victimelor abuzate este mai mare decât cele trei cazuri cunoscute. Una din victime a oferit astfel ‘nişte indicii corespunzătoare’, spunea directorul şcolii Sf. Ansgar, Friedrich Stolze.

Elevii au fost victimele unui preot iezuit, acum în vârstă de 65 de ani, care între 1979 şi 1982 a predat la şcoala respectivă din Hamburg. Preotul a recunoscut că a comis abuzuri sexuale şi la colegiul Canisius din Berlin. Fostul profesor a solicitat în 1991 excluderea din ordin şi trăieşte acum în Chile. Stolze critica faptul că preotul respectiv a fost mutat în 1979 de la Berlin la Hamburg, fără ca cei din Hamburg să fie informaţi legat de posibilele suspiciuni.

La renumitul colegiu iezuit Sankt Blasien (landul Baden¬Wuerttemberg), procuratura a iniţiat o anchetă, iezuitul respectiv activând aici din 1982 până în 1984. Deja două dintre victimele sale au depus mărturie, conducerea şcolii presupunând şi existenţa altor cazuri. Dieceza de Hildesheim a recunoscut că a comis erori în ce priveşte un al doilea preot iezuit.

Conform diecezei, în 1993 o mamă l-a informat pe episcopul de atunci, Josef Homeyer, că un preot a atins-o indecent pe fetiţa sa de 14 ani, preotului Peter R. fiindu-i interzis să mai lucreze cu tinerii, o interdicţie care nu a fost însă consecvent aplicată. În 1997, preotul respectiv a fost acuzat de neregularităţi în serviciu şi de alte abuzuri sexuale, fiind mutat din comunitatea în care se afla atunci.

Episcopul Homeyer afirma că regretă atitudinea sa de atunci. La un gimnaziu iezuit din Bonn, profesorii se consultă acum referitor la ‘suficienţa măsurilor preventive în astfel de cazuri’. Rectorul colegiului Aloisius din Bonn-Bad Godesberg, Theo Schneider, declara pentru DPA, că la colegiu se discută despre acest cazuri cu părinţii şi elevii, neexistând însă până acum niciun motiv de a descoase foştii elevi în acest sens, arăta el.

Grupul de Lucru al catolicilor Angajaţi din CDU (creştin-democraţi), aşa numitul AEK, s-a arătat zguduit de abuzurile sexuale şi a cerut abolirea termenului de prescripţie pentru astfel de cazuri. AEK a luat însă apărarea învăţăturii sexuale a Bisericii catolice, afirmând totodată că abuzul sexual şi pedofilia iau proporţii îngrijorătoare însă ‘nu sunt cu siguranţă ceva specific Bisericii catolice’.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.