EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(0%)
RUB
0,06 RON
(0%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

Viorel Cataramă: PSD e cel mai interesat în modificarea sistemului electoral, interesul PNL e să menţină sistemul actual

0

Liberalul Viorel Cataramă, candidat la preşedinţa PNL, consideră că partidul din care face parte nu are nevoie, în actuala situaţie politică, „de un lider charismatic sau un bun orator”, ci de un negociator bun pentru a a putea să situeze PNL într-o situaţie politică avantajoasă.

„În acest moment, aşa cum se prezintă scena politică, PNL nu are în mod deosebit nevoie de un lider charismatic sau un bun orator, ci de un bun negociator şi din acest punct de vedere (…) sunt cea mai calificată persoană din partid pentru a negocia cu maxim de avantaje pentru PNL.
Am mai făcut-o şi în trecut şi ştiu cum se face acest lucru. PNL nu mai este în acest moment în poziţia de a cere nici să desemneze premierul, nici să impună soluţii şi poziţii care nu pot fi acceptate datorită stării de fapt de pe scena politică şi locului pe care îl ocupă în acest moment partidul….

PNL are nevoie de un negociator care să ştie să ofere ceva ca să poată să primească ceva şi nu de luptători de K1, care să fie excelenţi oratori, cu multă charismă, dar care să nu obţină lucrurile de care are nevoie partidul”, a spus Cataramă.
În context, el l-a invitat pe liberalul Dinu Patriciu să-şi asume clar opiniile şi poziţia în partid, candidând la o funcţie de conducere în PNL de unde să-şi poată expune fără echivoc punctul de vedere, evitându-se astfel speculaţiile presei.

„Îi voi solicita în mod clar domnului Dinu Patriciu să candideze pentru o funcţie de conducere în organismele PNL pentru a putea în mod public şi oficial să-şi expună ideile, să-şi promoveze tezele direct fără a mai fi nevoie ca presa să facă tot felul de speculaţii şi supoziţii despre influenţa pe care Patriciu o are în partid şi despre care nimeni nu vorbeşte în mod clar”, a afirmat Viorel Cataramă.

El a mai spus că nu a vorbit încă cu Dinu Patriciu, dar o va face în zilele următoare pentru a-i propune să candideze. „Cred că e mai bine şi pentru partid şi pentru domnul Dinu Patriciu să-şi asume o poziţie de conducere în interiorul partidului şi să-şi spună punctele de vedere în interiorul partidului în mod oficial, clar, ca să nu mai existe atâtea interpretări şi comentarii care poate de multe ori nu au legătură cu realitatea.

Faptul că Patriciu este un partizan al alianţei cu PSD poate să-l facă să accepte propunerea mea sau s-o refuze. Dar cred că ar fi bine să-şi asume această responsabilitate în mod clar şi să fie parte activă la luarea deciziilor”, a precizat Cataramă. De asemenea, liberalul a propus ca preşedintele PNL să fie în viitor ales de către toţi membrii partidului, nu de un Congres prin reprezentanţi.

El a spus că nu a discutat cu niciun lider de filială pentru a-i cere sprijinul la Congres, afirmând că deşi aceşti lideri au o anumită influenţă, delegaţii vor trebui totuşi să voteze între cele două orientări pe care le propun cei doi candidaţi: opoziţia propusă de Crin Antonescu şi guvernarea propusă de Viorel Cataramă. „E pentru prima dată în 20 de ani când delegaţii la un Congres nu aleg între două persoane, ci între două orientări total diferite.

Ceea ce ştiu eu (…) este că peste 50% din membrii PNL doresc participarea la guvernare, chiar peste 60%. Aceşti delegaţi care vin la Congres, indiferent ce li se spune, ce dispoziţii primesc, ce simpatii sau antipatii au, până la urmă vor trebui să decidă fie să rămână în opoziţie, fie să meargă la guvernare. Eu mi-am depus azi candidatura pentru că nimeni nu a făcut acest pas, deşi starea de spirit este peste 60% ca partidul să participe la guvernare.

Dacă aceasta va fi starea de spirit la Congres, şansele de câştig sunt suficient de mari”, a explicat Cataramă. Acesta a arătat că este partizanul unei campanii bazată pe mijloace moderne, „pe mass media, pe bloguri, pe internet”. „Cred că e total dăunător ca voturile la un astfel de Congres să se dea în funcţie de simpatii sau antipatii, pe daruri sau cadouri sau de dispoziţii date de unii dintre şefi. În acest moment PNL va trebui să aleagă o cale care îl va duce fie spre dispariţie, fie spre consolidarea pe care o are pe scena politică”, a subliniat Viorel Cataramă.

Referindu-se la dezbaterile din PNL pe marginea modificărilor de statut, Cataramă a afirmat că acest subiect este puţin interesant, importantă fiind poziţia partidului pe scena politică. „Pe mine mă interesează mai puţin care va fi structura de conducere a partidului, mi-e absolut egal dacă va fi sau nu prim-vicepreşedinte, dacă vor fi cinci sau 25 de vicepreşedinţi, n-are niciun fel de relevanţă în acest moment această chestiune.

Singura relevanţă este cum se poziţionează PNL după Congres: la putere sau în opoziţie, apoi restul sunt lucruri de detalii, prin care orice bun negociator sau orice bun conducător le poate rezolva fără probleme”, a declarat Cataramă. În altă ordine de idei, Viorel Cataramă a afirmat că a încercat să facă o conferinţă de presă la sediul PNL pentru a-şi anunţa oficial candidatura, dar nu i s-a permis.

Cataramă a relatat că i-a telefonat secretarului general Radu Stroe pentru a-i cere permisiunea să facă această conferinţă la sediul partidului, iar acesta a spus că trebuie întrebat preşedintele PNL deoarece decizia este a lui. Potrivit lui Cataramă, la puţin timp după această discuţie telefonică, Radu Stroe l-a sunat şi l-a anunţat că nu poate face conferinţa la sediul central al partidului.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.