Curtea de Apel confirmă: Dan Voiculescu a colaborat cu Securitatea

1

Curtea de Apel Bucureşti a respins vineri (5 februarie 2010) acţiunea preşedintelui fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, împotriva deciziei prin care Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS) i-a dat verdict de colaborare cu fosta Securitate.

Decizia poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile, acesta urmând să se judece la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. CAB a mai decis, vineri, să admită cererile de intervenţie a verişoarelor lui Dan Voiculescu în favoarea CNSAS şi a respins ca inadmisibilă cererea lui Voiculescu referitoare la suportarea cheltuielilor de judecată de către CNSAS.

Instanţa i-a audiat, pe 29 ianuarie, pe fostul lider conservator Dan Voiculescu şi pe Paraschiva Silaghi, una dintre verişoarele acestuia. Paraschiva Silaghi a răspuns, prin intermediul instanţei, la 19 întrebări puse de avocaţii lui Dan Voiculescu, iar senatorul PC la 14 întrebări formulate de CNSAS şi intervenienţi.
Dan Voiculescu a negat că ar fi colaborat cu Securitatea comunistă, recunoscând că a dat, în 1980, o notă conducerii întreprinderii de comerţ exterior Vitrocin, acolo unde lucra.

De asemenea, el a declarat că nu l-a denunţat la Securitate pe tatăl Paraschivei Silaghi, aşa cum susţine aceasta. CAB a decis, pe 16 octombrie 2009, ca Dan Voiculescu şi verişoara acestuia, Paraschiva Silaghi, să fie audiaţi în acest proces. Instanţa dorea să afle care au fost motivele pentru care Paraschiva Silaghi şi-a schimbat declaraţiile de două ori cu privire la colaborarea lui Dan Voiculescu cu Securitatea.

Tot la 16 octombrie 2009, judecătorii au admis cererea de intervenţie în acest proces făcută de o altă verişoară a liderului conservator, Mikaela Kallberg, sora Paraschivei Silaghi, care susţine că Dan Voiculescu i-a denunţat părinţii la Securitate pentru că deţineau valută. La 20 iunie 2006, Colegiul CNSAS i-a înmânat lui Dan Voiculescu decizia conform căreia liderul conservatorilor ar fi făcut poliţie politică.

Potrivit CNSAS, Dan Voiculescu a fost recrutat ca informator de Securitate comunistă, în februarie 1970, primind numele conspirativ „Mircea”. Acesta „a relatat verbal despre contactele şi schimburile de pachete între sportivi români şi cei străini, cu prilejul campionatelor de box din 1969, despre schimburile de valută” şi apoi, în Republica Socialistă Cehoslovacă, unde a însoţit ca translator echipele româneşti de hochei pe gheaţă. De asemenea, Dan Voiculescu ar fi fost recrutat în reţeaua Directiva a III-a sub numele „Felix”.

loading...

Citește și
1 Comentariu
  1. ionel spune

    Dar despre d-nl presedinte ce ziceCNSAS??.
    Nu vrem sa stim acum dar macar dupa aceasta legislatura am putea macar sa stim ???
    Cineva undeva are niste documente care la momentul oprtun v-or aparea. Antwerpen e mare si nici chiar Base nu stie tot :)). Oricum urme de ale d-nlui presedinte s-au gasit si pe la Amsterdam. :)) :))
    Sa traitzi bine???

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.