În ţările sărace, peste un sfert din cancere se datorează unor infecţii

‘Prevenirea cancerului este posibilă’ – este sloganul campaniei lansate joi, 4 februarie, de Uniunea internaţională împotriva cancerului (UICC), cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului.

Printre principalele teme figurează tumorile provocate de infecţii virale sau bacteriene, care reprezintă aproape 80% dintre cancerele depistate în fiecare an în lume, scrie cotidianul francez Le Monde.
Multe din aceste cancere ar putea fi evitate prin acţiuni preventive (depistare şi tratare sau vaccinare), însă ele sunt aplicate inegal, mai ales în ţările în curs de dezvoltare, unde trebuie depăşite mari provocări economice şi structurale pentru a putea introduce adevărate strategii de prevenire.

Harta incidenţei cancerelor produse de o infecţie prezintă o demarcaţie clară între ţările bogate şi cele sărace. În ţările bogate, acestea reprezintă 7,7% din totalul tumorilor; în cele sărace, 26,3%. În general, cancerele legate de o infecţie sunt produse de patru agenţi infecţioşi: virusul hepatitei B (HBV) şi hepatitei C (HCV), care se află la originea cancerului primitiv al ficatului, papilomavirusul (cancerul de col uterin) şi bacteria Helicobacter (cancerul de stomac).

Singura veste bună în privinţa prevenirii acestor infecţii în ţările sărace este vaccinul împotriva virusului HBV (350 milioane de purtători în toată lumea), pus la punct acum 20 de ani, care este acum foarte accesibil. Astfel, între 1999 şi 2007, numărul ţărilor în care copiii sunt vaccinaţi a crescut de la 84 la 171, acoperirea fiind de peste 80% în trei sferturi din acestea.

Citeste si:  Statele Unite înăspresc programul Visa Waiver, pe fondul preocupărilor legate de combatanţii străini în Siria şi Irak

Virusul HCV (170 milioane de purtători), împotriva căruia nu există vaccin şi care se transmite numai pe calea sângelui (seringi), este tot mai răspândit în majoritatea ţărilor sărace, datorită în principal condiţiilor din unităţile medicale. ‘Multe ţări nu sunt pe deplin conştiente că hepatita C este o problemă serioasă.
Chiar când nivelul asistenţei sanitare se îmbunătăţeşte, nu se poate recurge încă la seringi de unică folosinţă’, spune Silvia Franceschi, care conduce secţia de boli infecţioase a Centrului internaţional de cercetări asupra cancerului de la Lyon.

Acelaşi lucru a fost constatat în privinţa papilomavirusului, răspunzător de cancerul feminin cel mai des întâlnit în India, Africa Centrală şi America Latină. El este insuficient combătut în ţările în curs de dezvoltare din cauza dificultăţilor în aplicarea programelor de depistare timpurie şi tratament. Pentru a reduce consecinţele dramatice ale acestui tip de virus (80% din decesele înregistrate la nivel mondial din cauza cancerului de col uterin sunt în ţările în curs de dezvoltare), singura speranţă, ca şi în cazul virusului HBV, rămâne vaccinul.

Citeste si:  Arizona nu mai vrea nici un imigrant

Acesta a fost pus la punct în 2007, dar preţul său îl face încă inaccesibil ţărilor din sud. Situaţia este diferită în cazul bacteriei Heliobacter (care produce şi ulcerul duodenal), incidenţa sa fiind în scădere în lumea întreagă, datorită îmbunătăţirii conservării alimentelor.
Cele două mari subiecte preocupante în ţările în curs de dezvoltare sunt prin urmare cancerele provocate de virusul hepatitei C şi de papilomaviruşi, la care se adaugă sarcomul Kaposi, cancerul cel mai răspândit astăzi în Africa Centrală, încheie Le Monde.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner