Jocurile Olimpice de iarnă Vancouver 2010

0

Cea de-a XXI-a ediţie a Olimpiadei de iarnă se va desfăşura în perioada 12-28 februarie, în oraşul canadian Vancouver din provincia Columbia Britanică.

Până în 2010, Jocurile Olimpice au fost găzduite de 41 de oraşe din 22 de ţări. Vancouver este cel de-al treilea oraş canadian care găzduieşte Jocurile Olimpice, după ediţia de vară – Montreal (Quebec) 1976 şi cea de iarnă – Calgary (Alberta) 1988.

Înainte de a-şi depune candidatura la Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), Vancouver a trebuit să treacă de selecţia Asociaţei Olimpice Canadiene, la care au mai participat oraşele Quebec şi Calgary.
A primit dreptul de a organiza Jocurile Olimpice de iarnă pe 2 iulie 2003, la cea de-a 115-a sesiune a CIO de la Praga. Rezultatul a fost anunţat de preşedintele CIO, Jacques Rogge, după turul doi de scrutin. Vancouver a devansat oraşele PyeongChang (Coreea de Sud) şi Salzburg (Austria).

Flacăra Jocurilor Olimpice de iarnă 2010 a fost aprinsă pe 22 octombrie 2009, la Olimpia (Grecia), în templul zeiţei Hera, cu ajutorul unei oglinzi parabolice care a captat razele Soarelui. Pe 29 octombrie a fost predată oficial, la Atena, Comitetului de Organizare Vancouver (VANOC), în timpul unei ceremonii solemne, desfăşurată în ritual antic, pe Stadionul Panathinaikos, locul primelor dispute olimpice moderne, în 1896.

A fost adusă apoi cu avionul în capitala provinciei British Columbia, Victoria, pentru a parcurge cel mai lung traseu într-o singură ţară din istoria Jocurilor Olimpice – 45.000 km timp de 106 zile. Flacăra va ajunge pe stadionul din Vancouver în ziua de 12 februarie, când va avea loc ceremonia de deschidere a Olimpiadei albe.

La cea de-a XXI-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Vancouver şi-au anunţat participarea sportivi din 80 de ţări. Programul olimpic cuprinde 15 discipline sportive: 8 pe gheaţă (hochei, patinaj viteză, patinaj artistic, curling, shorth track, sanie, skeleton, bob); 3 alpine (schi, schi acrobatic, snowboard) şi 4 nordice (biatlon, schi fond, sărituri şi combinată nordică). Au ratat includerea în program ştafeta mixtă biatlon, dublu mixt curling, echipe de schi aplin, echipe de bob şi sanie, sărituri cu schiurile feminin.

Pentru prima oară în istoria Jocurilor Olimpice, ceremoniile oficiale de deschidere şi de închidere a Olimpiadei albe se vor desfăşura în sală. Este vorba despre BC Place Center, cu o capacitate de 55.000 de locuri. Sunt aşteptaţi 10.000 de ziarişti, audienţa televizată fiind estimată la 3 miliarde de spectatori.
Delegaţia României la Jocurile Olimpice de iarnă de la Vancouver cuprinde 26 de sportivi. Lotul României are reprezentanţi la doar şase discipline (biatlon, schi alpin, schi fond, bob şi sanie).

Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) a decis ca sportiva Eva Tofalvi, cea mai titrată biatlonistă română din toate timpurile, să fie port-drapelul ţării noastre la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice. Cel mai bun rezultat din cariera sportivei din Miercurea Ciuc îl reprezintă locul I obţinut în 2008, în cadrul concursului de Cupă Mondială de la Hochfilzen (Austria).

În istoria competiţiilor de iarnă, sportivii români s-au aflat doar o singură dată pe podium. Este vorba despre medalia de bronz în proba masculină de bob-2 persoane obţinută de Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe la ediţia din 1968 a Olimpiadei de iarnă, găzduită de oraşul francez Grenoble. Însă, după cum spunea părintele Olimpiadei moderne, ”cel mai important lucru la Jocurile Olimpice nu este să câştigi, ci să participi, aşa cum în viaţă nu contează triumful, ci lupta.

Esenţial nu este să cucereşti, ci să lupţi bine”. Până în prezent, în clasamentul all time pe medalii conduce Norvegia, cu 280 de medalii, dintre care 98 de aur, urmată de SUA – 216 (78 de aur) şi URSS – 194 (78 de aur).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.