Daciana Sârbu cere ajutor instituţiilor europene în dosarul Roşia Montană

Eurodeputata social-democrată Daciana Sârbu, membră a Comisiei pentru mediu a Parlamentului European (ENVI) a solicitat Parlamentului European şi Comisiei Europene să ia în considerare intervenţia – la nivelul decizional al Uniunii Europene – în dosarul Roşia Montană pentru a stopa un viitor dezastru ecologic şi uman, se arată într-un comunicat de presă.

„Cu siguranţă, numele Roşia Montană sună tot mai familiar pentru instituţiile europene, ca şi pentru cetăţenii europeni. Vorbim despre o zonă a României binecuvântată cu peisaje minunate, cu vestigii istorice care au atras atenţia UNESCO, cu tradiţii şi istorie nepreţuite, aflate acum sub spectrul distrugerii.

Exploatarea minieră cu cianuri, care ameninţă să anihileze integritatea şi valorile acestei aşezări, se conturează din nou ca o perspectivă reală.
În ultimele săptămâni, guvernul şi preşedintele de la Bucureşti au dat de înţeles că distrugerea regiunii, prin permiterea începerii acestei exploatări, poate fi considerată acceptabilă”, a declarat europarlamentarul social-democrat într-o intervenţie avută luni seara în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg.

Daciana Sârbu a adresat în acest context Parlamentului European şi Comisiei Europene rugămintea fermă de a lua în considerare intervenţia, de la nivelul forurilor de conducere ale UE, pentru a stopa ceea ce va fi, fără îndoială, un dezastru ecologic şi uman.
„Românii din zona Roşia Montană sunt în egală măsură europeni. Din păcate, nu li s-au oferit suficiente şanse de viitor, deşi posibilităţile existau, turismul arheologic fiind doar una dintre ele (specialiştii spun că Roşia Montană ar putea deveni UNESCO World Heritage Site, element de patrimoniu mondial).

Citeste si:  România va primi 31,4 milioane de euro de la Comisia Europeană în urma revizuirii contribuţiei la bugetul UE

Acum însă, lipsa lor de perspective, sărăcia lor, sunt pe cale de a fi cumpărate, pe un preţ de nimic, de o companie lipsită de conştiinţă ecologică, beneficiind de complicitatea unui guvern gata să facă tranzacţii pe seama mediului înconjurător, dacă preţul aurului este în creştere”, a argumentat Daciana Sârbu.
Europarlamentarul social-democrat a afirmat şi că Janez Potočnik, comisarul desemnat pentru portofoliul mediului, întrebat la audierile din ianuarie, nu s-a angajat să acţioneze pentru scoaterea în afara legii a mineritului cu cianuri.

Potrivit Dacianei Sârbu, el a vorbit, ca şi predecesorii săi, despre drepturile statelor membre de a acţiona aşa cum doresc, şi despre posibila implicare a CE numai dacă apar probleme de poluare transfrontalieră. „Cred că răspunsul Comisiei Europene trebuie să fie unul mult mai ferm. Nu putem aştepta să aibă loc o nouă catastrofă, pentru a acţiona.
Suntem Uniunea Europeană şi ne considerăm, pe bună dreptate, un deschizător de drumuri în domeniul protejării mediului. La Copenhaga, în decembrie, nu s-au făcut paşi înainte cu adevărat puternici în favoarea mediului. Noi avem acum ocazia de a face un astfel de pas, concret şi decis, arătând lumii întregi ce este de făcut, pentru un viitor sustenabil”, a conchis Daciana Sârbu.

Citeste si:  BP îl trimite pe Tony Hayward în Siberia
Citește și
2 Comentarii
  1. gabriela spune

    De ce Uniunea Europeana este asa de nepasatoare atunci cand este vorba de mediul din Romania(a se vedea si Delta Dunarii sau zona unde olandezii voiau sa puna bateria de eoliene, exact in calea pasarilor migratoare) si se agita automat la subiecte ca rromii,flacara violet?; de atatia ani se scriu petitii si se demonstreaza genocidul asupra acestei zone istorice iar Europa nu aude; acum basescu si-a platit campania din ardeal cu banii acestei societati;trebuie sa -si achite datoria,nu? Toti romanii sant impotriva exploatarilor cu cianuri si nu mai vrem un alt accident ecologic;de aceea o sustin pe Daciana Sarbu sa continue cat mai sonor acesta campanie, si poate reusim sa oprim acest proiect odios.

  2. fufu spune

    Mai bine ar cere inst europene sa trimita acasa, e oricum mai bine pentru toata lumea.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner