Parlamentul European votează noua Comisie Europeană, condusă de José Manuel Barroso

0

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, se va pronunţa marţi (9 februarie 2010) prin vot asupra noii Comisii Europene, condusă de portughezul José Manuel Barroso.

Barroso va prezenta în prima parte a zilei noul său Colegiu şi programul acestuia, după care va avea loc o dezbatere în plenul PE. Membrii PE vor supune votului, de asemenea, o rezoluţie referitoare la un nou acord de cooperare între Parlament şi Comisia Europeană, dar şi o rezoluţie a grupurilor politice cu privire la prezentarea Colegiului Comisarilor.

Deputaţii europeni pot aproba sau respinge noul Colegiu al Comisarilor, care va avea un mandat de cinci ani. Votul este unic pentru întregul Colegiu şi se desfăşoară prin apel nominal, iar confirmarea sau respingerea are loc face prin majoritatea simplă a voturilor exprimate.
Dacă PE aprobă componenţa Comisiei, Consiliul va trebui să numească noua Comisie prin majoritate calificată (adică cel puţin 225 din cele 345 de voturi din Consiliu; începând cu 2014, un act legislativ european va fi adoptat în Consiliu prin votul al 55% din statele membre, reprezentând 65% din populaţia UE).

Aceasta se poate face chiar în ziua votului, prin procedură scrisă. Astfel, noua Comisie Europeană îşi va putea începe activitatea din 10 februarie. Conform Tratatului de la Lisabona, noua Comisie Europeană va avea 27 de membri (câte unul din fiecare stat membru), inclusiv preşedintele şi Înaltul Reprezentant pentru afacerile externe şi politica de securitate.

Baroneasa Catherine Ashton va fi primul vicepreşedinte al Comisiei, care va îndeplini, în acelaşi timp şi funcţia de Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, funcţie creată prin Tratatului de la Lisabona, ce a intrat în vigoare la 1 decembrie 2009.
Având în vedere funcţiile sale specifice, în special în cadrul Consiliului, înlocuirea preşedintelui în caz de absenţă va fi asigurată de ceilalţi vicepreşedinţi, în ordinea precedenţei definite de către preşedinte. Ordinea precedenţei este: Viviane Reding, Joaquín Almunia, Siim Kallas, Neelie Kroes, Antonio Tajani, Maros Sefcovic.

În noua Comisie Europeană (CE) se regăsesc 13 membrii din vechea Comisie, plus preşedintele Comisiei Europene şi un comisar cu un mandat în Comisia Romano Prodi (1999-2004). Opt comisari nominalizaţi sunt foşti deputaţi europeni. Dintre cei 27 de comisari desemnaţi, nouă sunt femei din care 3 vor fi vicepreşedinţi.
Mandatul actual de 5 ani al Comisiei Barroso I s-a încheiat la 31 octombrie 2009 şi CE a funcţionat apoi ca o Comisie interimară, fără a putea propune iniţiative politice sau legislative. Comisia Barroso I a primit votul de confirmare în noiembrie 2004, cu 449 de voturi pentru, 149 împotrivă si 82 de abţineri.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.