De ce nu renunţă Iulia Timoşenko?

‘Victoria ne-a fost furată prin fraudă, însă o vom redobândi în mai, în alegerile locale’, a declarat Iulia Timoşenko.

Kievul pare să se pregătească de alegeri municipale anticipate ‘şi cu ce ar fi Iulia Timoşenko mai prejos de Jacques Chirac (Chirac, care a fost de două ori premier al Franţei, a deţinut si funcţia de primar al Parisului pentru o lungă perioadă de timp, în perioada 1977-1995) ?’, scrie analistul ucrainean Nikolai Pisarciuk, într-un comentariu publicat de agenţia Unian.

Timoşenko a declarat că nu recunoaşte victoria lui Viktor Ianukovici şi intenţionează să conteste în instanţă rezultatele alegerilor. De altfel, nu toţi deputaţii reprezentanţi ai Blocului Iulia Timoşenko (BIUT) sunt încântaţi de ideile radicale ale şefei lor.
Însă, chiar dacă o parte dintre ei, în frunte cu vicepreşedintele parlamentului Nikolai Tomenko, pledează pentru trecerea în opoziţie, majoritatea o sprijină pe Iulia în intenţia ei de a lupta pentru victorie.

Potrivit lui Pisarciuk, Iulia Timoşenko şi forţele politice care o susţin nu prea au şanse la victorie. Chiar dacă diferenţa de rezultat este una destul de mică, aproape egală cu cea din precedentele alegeri prezidenţiale, există mai multe motive care îl fac pe analistul ucrainean să considere că, de data aceasta, Ianukovici îşi va păstra puterea.
În primul rând, membrii BIUT nu mai deţin controlul asupra sistemului juridic al ţării.

Citeste si:  Exerciţiile fizice înainte de şcoală îi pot face pe copii mai atenţi la cursuri

Da, Curtea Supremă de Justiţie mai este încă sub controlul BIUT, datorită preşedintelui ei, Vasile Onopenko, însă amendamentul din 21 august 2008 la articolul 104 din Legea privind alegerile prevede că ‘decizia Curţii Supreme Administrative a Ucrainei pe marginea alegerilor este una definitivă şi nu poate fi contestată la Curtea de Apel sau de Casaţie’.
Această prevedere scoate, practic, din joc Curtea Supremă de Justiţie. În ceea ce priveşte Curtea Supremă Administrativă, ea se află sub controlul Partidului Regiunilor, subliniază analistul ucrainean.

Desigur, teoretic Onopenko ar putea găsi motive pentru analizarea, ‘în situaţii extraordinare’, a plângerilor privind rezultatele alegerilor tocmai de către Curtea Supremă, însă toate acestea vor arăta ‘mult prea trase de păr’.
În afară de aceasta, chiar dacă membrii Curţii Supreme vor lua o anumită decizie în acest sens, cine o va aduce la îndeplinire, în condiţiile în care ‘regionalii’ deţin majoritate în Comisia Electorală Centrală, iar apărătorii ordinii publice, care ar putea de fapt să asigure punerea în aplicare a acestei decizii, nu intenţionează să se plaseze de partea cuiva anume.

În al doilea rând, pe ce se va baza această decizie ipotetică? Deocamdată, plângeri în masă nu se înregistrează, iar instituţiile internaţionale au declarat deja, fără excepţie, că alegerile s-au desfăşurat corect. Nu formulaseră până acum contestaţii nici reprezentanţii Procuraturii Generale şi ai Ministerului Afacerilor Interne, loiale chipurile Iuliei Timoşenko. Şi atunci, cum să demonstrezi acum că asemenea încălcări ar fi existat?, se întreabă analistul.

Citeste si:  Cristian Preda: Reprezentarea politică a romilor e un dezastru

În al treilea rând, repetarea revoluţiei portocalii nu mai pare un lucru realist: nu există în societatea ucraineană acea tensiune şi iritare care exista în 2004, consideră autorul comentariului. De aceea, Pisarciuk consideră că declaraţiile vehemente ale Iuliei Timoşenko sunt orientate nu spre o luptă reală pentru victoria în alegerile prezidenţiale, ci mai mult spre alegerile pentru organismele municipale, care se vor desfăşura la 30 mai.

Tocmai de aceea Timoşenko subliniază că ‘va recâştiga în mai victoria care i-a fost furată acum’. Pentru electoratul BIUT ‘revanşa’ promite să indice alegerile locale, în special cele din Kiev, alegeri pentru care pledează în mod insistent preşedintele Radei Supreme, Vladimir Litvin. Nu este exclus ca ‘încăpăţânarea’ Iuliei Timoşenko să mai aibă un motiv, mai scrie analistul ucrainean.

După cum a subliniat ‘regionaluľ Nestor Şufrici pe postul de televiziune ICTV, ‘iniţiativele contestatare’ ale Iuliei Timoşenko ar putea întârzia cu două-trei săptămâni inaugurarea lui Ianukovici la preşedinţia Ucrainei. În acest răstimp, însă, ‘oamenii inteligenţi’ pot scăpa de diverse documente compromiţătoare şi să-şi asume multe dintre lucrurile ‘fără stăpân’. Iar Iulia Timoşenko este, în mod clar, o persoană inteligentă, conchide, sugestiv, Nikolai Pisarciuk.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner