Rachetele americane din România cresc riscurile unei catastrofe nucleare mondiale

Amplasarea în România a variantei terestre a sistemului american ce presupune utilizarea noilor rachete SM-3 (Standard Missile) este capabilă să reducă în mare măsură capacitatea Federaţiei Ruse în ceea ce priveşte contraatacul nuclear, consideră analistul german Lorenz Haag, directorul Global Communications Agency.

O asemenea situaţie, în care interceptoare-rachetă vor fi aduse în stare de luptă în România şi în zona Mării Negre, ar putea duce la modificarea radicală a echilibrului de forţe din regiune, în defavoarea uneia dintre părţi, a declarat Haag pentru cotidianul rus Izvestia.
Potrivit lui Haag, Washingtonul mizează în special pe un sistem antirachetă maritim, care poate fi mutat uşor dintr-o regiune în alta. În acest sens, analistul german consideră că o importanţă decisivă va avea o eventuală desfăşurare de către SUA a unor elemente asemănătoare undeva în republicile batice sau în nordul Europei.

‘Dacă vreuna dintre ţările acelor regiuni va primi elemente ale scutului american antirachetă, acest lucru va demonstra clar că sistemul este îndreptat inclusiv împotriva Rusiei. În acest caz, Rusia nu doar va întrerupe procesul de reducere a infrastructurii sale de la Marea Neagră, ci îi va şi revizui obiectivele’, consideră Lorenz Haag.
Un acord principial privind amplasarea pe teritoriul său, la aproximativ 100 kilometri de graniţa cu enclava rusă Kaliningrad, a unor rachete de interceptare Standard-3 a fost dat şi de Polonia.

Citeste si:  Băuturile alcoolice tari interzise în aeroporturile din Moscova

Dacă SUA vor crea chiar şi un scut primitiv antirachetă, ce presupune prezenţa unor rachete care au posibilitatea să ajungă în câteva minute la minele nucleare ruseşti, în timp ce Rusia nu va avea un asemenea scut, atunci, pentru prima dată după 1950, Pentagonul va avea superioritate nucleară, pe care strategii militari o cataloghează drept ‘posibilitatea de a iniţia primul atacul şi de a învinge’, atenţionează Haag.
‘Strategia încercuirii Rusiei şi ameninţarea nucleară fac ca riscul unei catastrofe nucleare mondiale din vina uneia dintre părţi să devină din ce în ce mai mare’, şi-a exprimat convingerea analistul german, citat de ziarul rus.

Citește și
2 Comentarii
  1. pensionar spune

    Nu ar fi mai bine sa luptam impotriva saraciei, somajului, lipsa de alimente, apa, un minim confort a omeniri de cat lupa cu rachete nucleare???????

  2. Mike spune

    Se prefigureaza un razboi la orizont, dar sa nu ne bucuram , pentru ca nu vor fi nici invingatori , nici invinsi. La nivelul actual de inarmare nu va mai ramane nimic dupa……..

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner