Salariile „de lux” au fost „la secret”

Salariile ‘de lux’ ale multora dintre bugetari au fost ţinute, până acum, ‘la secret’, dar, în conformitate cu noua lege unică a salarizării, nici un angajat plătit din bani publici nu va avea salariul mai mare decât cel al şefului statului, a declarat joi (11 februarie 2010) într-o conferinţă de presă, deputatul democrat-liberal de Timişoara, Cristian Dugulescu.

Parlamentarul a subliniat, însă, că Legea 330/2009, a salarizării unitare din sistemul bugetar, este perfectibilă, deoarece are unele lacune legislative, existând unele comisii care au fost exceptate de la limitarea salariilor. Printre cei vizaţi de deputatul PD-L, se numără cei din conducerile Comisiei Naţionale a Valorilor Imobiliare, cea de supraveghere a Asigurărilor şi cea de Supraveghere a sistemului de Pensii Private.

„La aceste Comisii nu ştiu ce se întâmplă, dar pot să vă spun că au salarii în jur de 20.000-30.000 de euro lunar pentru preşedinţii şi vicepreşedinţii lor, dar şi pentru membrii Consiliilor de Administraţie. Nu este normal şi situaţia trebuie reglementată. Noi (PD-L, n.r.) am propus, prin această modificare a Legii 330, ca salariul maxim al unui bugetar să fie cel al preşedintelui României. Salariul propus pentru aceste Comisii este cel al unui secretar de stat”, a declarat Dugulescu.

Citeste si:  Leul continuă să se deprecieze

Deputatul a precizat că informaţiile cu privire la nivelul salariilor celor din conducerile Comisiilor amintite a fost ‘secret’, deoarece, pe declaraţiile lor de avere şi de interese scria că „salarizarea este conform fişei fiscale, la care nu are acces foarte multă lume, deci sunt, într-un fel ţinute la secret”. Referitor la salariile celor de la fondul ‘Proprietatea’, Cristian Dugulescu a spus că acesta va fi preluat de către o companie care-l va administra.

El a reiterat faptul că, printre cei care au părăsit Parlamentul pentru a se angaja la stat – tocmai pentru beneficiile pecuniare care „depăşesc de trei ori salariul vicepreşedintelui american, respectiv, circa 600.000 de dolari anual” – se numără Bogdan Olteanu (la BNR) sau Daniela Popa (la Comisia Asigurărilor de Stat) şi a apreciat gestul lui ionuţ Popescu, care a anunţat că, de luna viitoare, va renunţa la salariul actual, pentru unul echivalent cu cel al unui secretar de stat, de circa 4.000 de lei.
Dugulescu a declarat că speră ca parlamentarii să voteze proiectul, iar legea unică de salarizare să poată deveni aplicabilă.

Citeste si:  Întregul pachet de măsuri de austeritate nu poate fi suplinit decât de creşterea impozitelor
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner