Vancouver, pe gheaţă şi pe zăpadă

0

În timpul inaugurării pavilionului autohton, vitrina participării indiene la aceste Jocuri Olimpice de iarnă, la Vancouver, maestrul de ceremonii, amerindianul Squamish Tewanee Joseph, a animat manifestarea cu accente tradiţionale prezentându-se în faţa publicului cu o îmbrăcăminte tipică aruncată pe umeri şi în care înfipsese o bancnotă de 100 dolari canadieni.

El a explicat că era vorba despre o ofrandă a celor 4 triburi partenere oficiale ale JO, pentru ‘a mulţumi pentru munca’ efectuată în promovarea participării istorice a indienilor în organizarea Vancouver-2010. ‘Este o practică obişnuită în ceremoniile comunităţilor noastre’, a spus el.
Magdalena Neuner, sextuplă campioană mondială de biatlon şi câştigătoare a Globului de cristal pentru nr. 1 mondial la numai 22 de ani, se află la Vancouver nu doar pentru a vâna cel puţin un titlu olimpic, dar şi pentru a-l întâlni în Satul Olimpic pe schiorul alpin american Bode Miller. ‘I-am citit cartea, mi-ar plăcea foarte mult să vorbesc cu el’, a spus Neuer, o vedetă în ţara ei.

Fostul număr 1 mondial la sărituri cu schiurile, Martin Schmitt, nu se lasă, deşi în ultima vreme rezultatele sale nu mai au strălucirea celor de la începutul anilor 2000 şi chiar dacă a recunoscut recent că acum are nevoie să slăbească mult pentru a rămâne competitiv. La 32 de ani, şi-a anunţat intenţia să-şi continue cariera până la JO-2014. ‘La Soci, ar mai putea merge, vom vedea, dar nu mă simt deloc bătrân’, a declarat campionul mondial pe echipe 2002.

Staţiunea de schi Whistler este situată într-un teritoriu populat de ursul brun, iar întâlnirile între sportivi şi marele manifer nu sunt deloc rare. Mărturie a sănierului canadian Jeff Christie: ‘Am văzut mulţi urşi în octombrie. La startul probei masculine, calea era liberă, dar la primul viraj am văzut bestia. Eram îmbrăcat în roşu, parcă eram un somon uriaş, tentant, adică’. Noroc că în februarie, urşii hibernează.

‘Bunica mea a alergat primul ei maraton la vârsta de 65 de ani. Atitudinea ei este extraordinară. Îi datorez bunicii în mare parte filosofia mea sportivă şi maniera de a aborda lucrurile’, povesteşte biatlonista canadiană Megan Tandy.

Germana Anni Friesinger se află mereu în centrul atenţiei, dar acum parcă mai mult decât oricând. Aceasta după ce a fost subiectul principal al unui albun foto, unde apare mai mult sau mai puţin lejer îmbrăcată, încarnând focul pe gheaţă. Tot în acest album dubla campioană olimpică de patinaj viteză este fotografiată într-o poză ambiguă, cu marea sa rivală, olandeza Marianne Timmer, care nu a obţinut calificarea la Vancouver.

Candidatele pentru viitoarea ediţie ce urmează să fie atribuită, cea a Jocurilor Olimpice de iarnă din 2018, Munchen şi Pyeongchang, sunt prezente activ la Vancouver. Bavarezii au trimis o delegaţie de 14 persoane, printre obiective figurând, în mod cumva neobişnuit, ‘să entuziasmăm soţiile membrilor CIO pentru oraşul nostru care are toate elementele de top mondial’, după cum a declarat Willy Bogner, şeful candidaturii muncheneze, iar sud-coreenii au o delegaţie cu ministrul culturii şi sportului, In Chon You, şi preşedintele Comitetului olimpic, Yong Sung Park, în frunte.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.