Haiti, de la adopţie la trafic

La 10 zile după seismul care a devastat Haiti, o funcţionară de la Unicef îşi vizitează colegii evacuaţi din Port-au-Prince la hotelul din capitala dominicană, Santo Domingo. Un grup de zeci de copii haitieni, însoţiţi de câţiva străini, îi atrage atenţia.

Interogat, unul din conducătorii grupului afirmă că acei copiii fuseseră adoptaţi cu forme legale şi că erau duşi în Germania. Funcţionara Unicef solicită în zadar să vadă documentele copiilor şi alertează Consiliul Naţional pentru Copii şi Adolescenţi (Conani), instanţa dominicană responsabilă de protecţia minorilor, scrie ziarul Le Monde.

Sosit la faţa locului, ambasadorul Germaniei în Santo Domingo, Christian Germann, afirmă că are toate autorizaţiile necesare pentru plecarea grupului de copii şi de la autorităţile haitiene şi de la cele dominicane.
El reuşeşte în final să obţină plecarea grupului de 63 de copii cu vârste de până în 5 ani spre Franckfurt. Această plecare intempestivă a avut loc după ce premierul haitian Jean-Max Bellerive a emis, la 20 ianuarie, o directivă, conform căreia semnătura sa era necesară pentru orice adopţie. Niciunul din copiii duşi în Germania nu a obţinut această autorizaţie semnată de premier.

Printr-o notă verbală din 17 ianuarie, ambasada Germaniei din Port-au-Prince solicitase guvernului haitian autorizaţia de a evacua ‘peste 40 de copii’, în curs de adopţie la diferite orfelinate din Haiti, fără a prezenta o listă nominală. Deci, în final 63 de copii au fost duşi în Germania pe baza unui răspuns vag al ministerului haitian al afacerilor sociale, datat din 18 ianuarie, şi a unei autorizaţii de la serviciul dominican pentru migraţii.

Citeste si:  Fotbal - CM 2014: Argentina, amendată de FIFA cu 247.000 euro

‘Au fost mari mişcări de evacuare a copiilor, peste 1.000 de minori în total, la puţin timp după cutremur. Unele ambasade au scos copiii aflaţi în procedura de adopţie, acţionând foarte repede. De aceea, premierul a anunţat la 20 ianuarie că niciun copil nu va ieşi din ţară fără semnătura sa’, explică Françoise Gruloos-Ackermans, reprezentanta Unicef la Santo-Domingo.
‘Trebuie făcut totul în interesul copiilor din Haiti. Există oameni de bună credinţă, dar sunt şi din cei care vor să profite de această tragedie şi să facă trafic cu tot ce se poate’, adaugă aceasta.

De la sfârşitul lui ianuarie, presa şi televiziunile americane au consacrat spaţii mai ample odiseei misionarilor baptişti acuzaţi de răpirea unor copii decât situaţiei populaţiei haitiene. Premierul s-a declarat uimit de acest dezechilibru, ‘dat fiind că peste un milion de persoane suferă pe străzi’, după seismul soldat cu cel puţin 212.000 victime, potrivit ultimului bilanţ.

‘Înainte de cutremur, erau 380.000 de orfani şi copii abandonaţi, acum sunt circa 420.000’, declară Sergio Abreu, şeful ‘Responsable de Vision mondiale’, una din principalele ONG-uri care se ocupă de soarta acestor copii. Acesta a făcut fără încetare naveta între Port-au-Prince şi Jimani, la frontiera dominicană, din 12 ianuarie, ca să-i depisteze pe copiii minori aflaţi în dificultate.

‘Înainte de seism, traficanţii, cu complicitatea autorităţilor din cele două ţări, vindeau copiii haitieni cu 5 dolari reţelelor de cerşetori, de prostituţie infantilă sau pentru lucrări agricole. Acum, aud că străinii oferă şi până la 25.000 de dolari pentru adopţia unui copiľ, povesteşte acesta. ‘Evident, este foarte greu să găseşti dovezi, dar nu m-ar mira ca unii copii să fie victime ale traficanţilor de organe’, adaugă el.

Citeste si:  Metode inedite în Rusia pentru a cultiva dragostea de lectură a tinerilor

Traficul de copii la frontiera dintre Haiti şi Republica Dominicană s-a intensificat în ultimii ani. Potrivit unei anchete efectuată în 2002 de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), cel puţin 2.500 de minori haitieni sunt victime ale acestui trafic în fiecare an. Mulţi dintre ei sunt obligaţi să cerşească la principalele intersecţii din Santo Domingo şi Santiago, al doilea mare oraş din ţară. Reţelele de traficanţi îi obligă să le plătească zilnic o anumită sumă de bani. ‘Este rezultatul sărăciei extreme şi a corupţiei.

Autorităţile sunt la curent cu această situaţie, dar închid ochii’, declară revoltat Sergio Abreu. ‘Traficul de copii haitieni a crescut de la cutremur, mai ales în zona Dajabon’, afirmă preotul Regino Martinez, un iezuit care conduce ONG-ul ‘Solidarité frontaliere’. ‘Mulţi copii trec înot fluviul Massacre, iar adulţii cu scutere îi recuperează. Militarii închid ochii’, adaugă preotul.
‘Traficanţii de copii profită de agitaţia din zilele de târg, când un mare număr de haitieni traversează frontiera ca să facă comerţ’, afirmă José Luis Fernandez, un ziarist din Dajabon. ‘Se pot vedea o mulţime de femei şi de bărbaţi care transportă copii foarte mici pe scutere’, confirmă acesta.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner