Încep Jocurile Olimpice de iarnă Vancouver 2010

0 42

Cea de-a XXI-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă va începe pe 12 februarie 2010 la Vancouver, ceremonia de deschidere fiind programată la ora 4,00 (sâmbătă dimineaţă), ora României.

Delegaţia ţării noastre la Olimpiada de iarnă de la Vancouver (12-28 februarie) cuprinde 29 de sportivi, 15 antrenori şi cinci oficiali, cu patru sportivi în plus faţă de ediţia precedentă de la Torino. Şeful de misiune este Alexandru Epuran. România participă cu o delegaţie medie, la nouă discipline, bob, biatlon, sanie, skeleton, schi alpin, schi fond, schi acrobatic (freestyle), short track şi patinaj artistic.

La Jocurile Olimpice de la Vancouver, delegaţia română are în componenţă biatlonistele Reka Ferencz, Mihaela Sabina Purdea, Dana Elena Plotogea, Eva Tofalvi şi Alexandra Raluca Stoian, 3 sportivi la schi alpin – Edit Miklos, Ioan Gabriel Nan şi Dragoş Staicu, 3 la schi fond – Monika Gyorgy, Petrică Hogiu şi Paul Constantin Pepene, 6 boberi – Ioan Dănuţ Dovalciuc, Florin Crăciun, Nicolae Istrate, Ionuţ Andrei, Alina Savin şi Carmen Radenovic, la sanie vor concura Andrei Anghel, Cosmin Chetroiu, Paul Ifrim, Raluca Strămăturaru, Violeta Strămăturaru, Mihaela Chiraş, Valentin Creţu, Ionuţ Ţăran, la patinaj artistic vom fi reprezentaţi de Zoltan Kelemen, de Maria Mazilu la skeleton, Katalin Kristo la short-track şi Ruxandra Nedelcu la schi acrobatic.

Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) a decis ca Eva Tofalvi, cea mai titrată biatlonistă română din toate timpurile, să fie port-drapelul ţării noastre la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice.
Primul sportiv român care va intra în competiţie va fi Dragoş Staicu, în proba de coborâre la schi alpin, pe 13 februarie (ora 21,45-23,30 la Bucureşti). El va fi urmat, la scurt timp, de biatlonistele Reka Ferencz, Dana Plotogea, Alexandra Stoian şi Eva Tofalvi (ora 23,00), în proba de sprint 7,5 km.

Sportiva română Violeta Strămăturaru şi-a pierdut pentru scurt timp cunoştinţa în urma unui accident produs joi după-amiază, la Whistler, în timpul antrenamentelor pentru proba feminină de sanie din cadrul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Vancouver, dar leziunile suferite nu sunt grave.
La ediţia din 2006 de la Torino, unde am fost reprezentaţi de 25 sportivi, cele mai bune performanţe au fost obţinute de Gheorghe Chiper (patinaj artistic) – locul 14; ştafeta feminină de 4×6 km biatlon (Dana Plotogea, Eva Tofalvi, Mihaela Purdea, Alexandra Rusu) – locul 14 şi de sanie dublu masculin (Radu Teodoru, Marian Lăzărescu) – locul 15.

Cea mai bună comportare a sportivilor români la Jocurile Olimpice de iarnă s-a consemnat în 1968, la Grenoble, când echipajul de bob dublu a cucerit bronzul, singura medalie din palmaresul României la olimpiadele albe. Cu 7 puncte şi medalia de bronz, cucerită de Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe, România se clasa pe locul 15 în clasamentul pe medalii şi pe locul 16 în clasamentul pe puncte.
Pentru prima oară în istoria Jocurilor Olimpice, ceremoniile oficiale de deschidere şi de închidere a Olimpiadei albe se vor desfăşura în sală. Este vorba despre BC Place Center, cu o capacitate de 55.000 de locuri. Sunt aşteptaţi 10.000 de ziarişti, audienţa televizată fiind estimată la 3 miliarde de spectatori.

La cea de-a XXI-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Vancouver şi-au anunţat participarea 2.762 de sportivi din 82 de ţări, un nou record, sunt aşteptaţi 500.000 vizitatori, 10.000 de jurnalişti. Vor fi atribuite 86 de medalii de aur. Securitatea va fi asigurată de 15.000 de oameni, dintre care 4.500 de soldaţi canadieni. 25.000 de voluntari vor ajuta la buna desfăşurare a competiţiilor.

Până în 2010, Jocurile Olimpice au fost găzduite de 41 de oraşe din 22 de ţări. Vancouver este cel de-al treilea oraş canadian care găzduieşte Jocurile Olimpice, după ediţia de vară – Montreal (Quebec) 1976 şi cea de iarnă – Calgary (Alberta) 1988.
Vancouver a primit dreptul de a organiza Jocurile Olimpice de iarnă pe 2 iulie 2003, la cea de-a 115-a sesiune a Comitetului Internaţional Olimpic, de la Praga. Rezultatul a fost anunţat de preşedintele CIO, Jacques Rogge, după turul al doilea de scrutin. Vancouver a devansat oraşele Pyeong Chang (Coreea de Sud) şi Salzburg (Austria).

Flacăra Jocurilor Olimpice de iarnă 2010 a fost aprinsă pe 22 octombrie 2009, la Olimpia (Grecia), în templul zeiţei Hera, cu ajutorul unei oglinzi parabolice care a captat razele Soarelui. Pe 29 octombrie a fost predată oficial, la Atena, Comitetului de Organizare Vancouver (VANOC), în timpul unei ceremonii solemne, desfăşurată în ritual antic, pe Stadionul Panathinaikos, locul primelor dispute olimpice moderne, în 1896.

A fost adusă apoi cu avionul în capitala provinciei Columbia Britanică, Victoria, pentru a parcurge cel mai lung traseu într-o singură ţară din istoria Jocurilor Olimpice – 45.000 km timp de 106 zile. Flacăra va ajunge pe stadionul din Vancouver în ziua de 12 februarie, când va avea loc ceremonia de deschidere a Olimpiadei albe.

Programul olimpic cuprinde 15 discipline sportive: 8 pe gheaţă (hochei, patinaj viteză, patinaj artistic, curling, short track, sanie, skeleton, bob); 3 alpine (schi, schi acrobatic, snowboard) şi 4 nordice (biatlon, schi fond, sărituri şi combinată nordică). Au ratat includerea în program ştafeta mixtă biatlon, dublu mixt curling, echipe de schi aplin, echipe de bob şi sanie, sărituri cu schiurile feminin.

La Vancouver debutează încă o disciplină olimpică, schi acrobatic (freestyle), o combinaţie între schiul fond şi snowboard, cu elemente de freestyle, împrumutând de la primul sport olimpic ustensilele, schiurile şi beţele, iar de la cea de-a doua traseul, unul accidentat, cu denivelări pronunţate şi dese. Deocamdată, această disciplină, introdusă la Comisia executivă a CIO de la 28 noiembrie 2006, din Kuweit, are doar două probe, salturi acrobatice şi teren accidentat (moguls).

În clasamentul all time pe medalii conduce Norvegia, cu un total fabulos – 280 medalii, dintre care 98 de aur, 98 de argint şi 84 de bronz, secundată de SUA – 216 (78-80-58) şi URSS – 194 (78-57-59). România încheie această ierarhie care cuprinde 45 de ţări.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.