Laszlo Borbely despre BICAPA Târnăveni: O bombă care ticăie

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a declarat vineri (12 februarie 2010) că în privinţa iazurilor cu reziduuri chimice de la societatea comercială BICAPA Târnăveni, catalogate drept ‘bombe ecologice’, ne aflăm ‘în al 12-lea ceas’ şi că acestea sunt ‘o bombă care ticăie’.

‘Această problemă foarte gravă a BICAPA Târnăveni a fost discutată şi răsdiscutată foarte mulţi ani, dar din păcate nu s-a găsit nicio soluţie viabilă. A fost probabil un management nu tocmai fericit al celor care au fost şi la conducerea acestei companii şi în ceea ce priveşte încercările de privatizare. Unii au crezut că privatizează această companie numai ca să vândă fier vechi, pe urmă a trebuit să se rezilieze (contractul de privatizare – n.r.).

Suntem în ceasul al 12-lea în momentul de faţă, cea mai importantă problemă o constituie cele trei bataluri, care sunt o bombă ecologică, pe lângă că trebuie să privatizezi combinatul. O bombă care ticăie’, a spus ministrul după întâlnirea avută cu oficialităţile din judeţul Mureş.

Acesta a arătat că în ultimele luni au fost o serie de întâlniri organizate de Prefectura Mureş, care a sesizat toate organele competente să ia măsură – Guvern, Ministerul de Finanţe, AVAS, Autoritatea de Mediu – şi că în momentul de faţă e nevoie de o analiză atât pentru înlăturarea pericolului de poluare, cât şi, eventual, pentru crearea de noi locuri de muncă pe platforma respectivă.

‘Va trebui să analizăm ce facem pe termen scurt mai ales şi evident după aceea pe termen mediu şi lung, să scăpăm de această bombă ecologică în primul rând şi în al doilea rând să fie o companie care să aducă noi locuri de muncă şi se pare că totuşi sunt unele şanse.
Am avut o informare din partea lichidatorului, pentru că societatea e în lichidare, şi chiar acum e momentul, au pregătit caietul de sarcini pentru a face o licitaţie, în data de 19 martie s-a fixat data licitaţiei’, a subliniat Borbely.

Acesta a promis că, vinerea viitoare, va avea o întâlnire cu AVAS, Ministerul de Finanţe – marii creditori ai BICAPA, care a acumulat datorii de peste 40 de milioane de lei – precum şi cu lichidatorul societăţii, pentru a se accepta în cazul scoaterii la licitaţie a combinatului chimic din Târnăveni o procedură de urgenţă. ‘Ne-a explicat lichidatorul că se poate găsi modalitatea prin care să se adjudece mai repede, în condiţii legale (…)

Citeste si:  Wizz Air introduce din octombrie zboruri spre Basel şi Nuremberg, la preţuri ce pornesc de la 129 de lei

Se pare că sunt investitori interesaţi, investitori specializaţi. Şi eu am primit acum câteva zile informaţii că aceste bataluri, în afară de faptul că sunt ecologizate, totuşi ar aduce unele profituri, deci sunt metale grele, metale care pot fi valorificate, printr-o procedură, printr-o tehnologie. Ăsta cred că e norocul combinatului, că altfel probabil n-ar veni nimeni să cumpere un morman de fiare vechi’, a precizat ministrul.

Acesta a subliniat că a dat dispoziţie colegilor săi din minister, de la Agenţia de Protecţia Mediului, să facă un plan de acţiune, o etapizare pentru a se stabili care sunt investiţiile urgente, ‘pentru ca să nu avem o catastrofă ecologică în acea zonă’. Ministrul s-a referit la investiţii în stabilizarea digului, care desparte batalurile cu reziduuri de răul Târnava Mică, iar, în etapa a doua, la realizarea unui studiu din care să rezulte care sunt următorii paşi.

Citeste si:  Băncile dau afară din casă 50 de români pe zi

‘Totodată mi-am exprimat toată disponibilitatea ca din fondul de mediu şi prin programe europene, pe baza unui parteneriat făcut între Primărie (Târnăveni – n.r.) şi acel investitor care va câştiga licitaţia să accedem la bani suplimentari pentru ecologizare, pentru că există în proiectele fondului de mediu posibilitatea să se acorde bani pentru astfel de investiţii.

Trebuie să spun, la final, că totuşi statul a avut o responsabilitate în aceşti 20 de ani şi din păcate s-a privit de multe ori unilateral, cu ochelari de cal, de parc-ar privatiza (BICAPA – n.r.) ca pe oricare altă societate, neţinând cont de acest pericol de poluare. Statul trebuia să fie mai atent în aceşti 20 de ani ce pericol de poluare există în aceste bataluri’, a susţinut Borbely.

Precizăm că cele trei iazuri bataluri de pe platforma BICAPA au o suprafaţă de circa 25 de hectare, au aproape 2,5 milioane de tone de reziduuri şi deşeuri, printre care şi crom hexavalent – compus cancerigen – fapt ce face ca râul Târnava Mică să fie extrem de poluat pe o mare porţiune în aval de combinat, din cauza infiltraţiilor.
Investiţia pe mediu necesară, conform unui studiu preliminar făcut în 2001, este de 25 de milioane de euro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner