Ceremonia de deschidere, umbrită de decesul unui concurent în proba de sanie

0

Decesul unui sportiv georgian, în timpul antrenamentelor pentru proba masculină de sanie, a aruncat o umbră tragică asupra ceremoniei de deschidere a celei de-a XXI-a ediţii a Jocurilor Olimpice de iarnă, care a avut loc vineri (12 februarie 2010) seara la Vancouver (Canada).

Nodar Kumaritaşvili (21 ani) a încetat din viaţă după o cădere spectaculoasă, la o viteză de aproximativ 140 km/h, în urma căreia a lovit un stâlp metalic. Inconştient şi cu faţa plină de sânge, sportivul a fost preluat imediat de către medici, însă a decedat înaintea sosirii la spital.
Spectatorii prezenţi la ceremonia de deschidere de la Vancouver au păstrat un minut de reculegere în memoria tânărul georgian, clasat pe locul 55 în clasamentul general al ediţiei 2008/2009 a Cupei Mondiale de sanie, în timp ce drapelul canadian şi cel olimpic au fost coborâte în bernă.

În cursul discursurilor susţinute cu ocazia deschiderii Jocurilor, John Furlog, preşedintele comitetului de organizare, şi Jacques Rogge, preşedintele CIO, au salutat memoria sportivului decedat.
‘Voi, sportivii, aveţi acum sarcina suplimentară de a străluci şi de a fi uniţi cu colegul decedat, Nodar. Purtaţi pe umeri visul său olimpic pe umeri şi concuraţi cu spiritul său în inimile voastre’, a spus Furlog.

Cu ocazia defilării delegaţiilor prezente la Vancouver, mai mulţi sportivi au purtat banderole negre la braţ, în semn de doliu, unul dintre dintre cele mai emoţionate momente ale defilării reprezentându-l intrarea pe stadion a delegaţiei georgiene, toţi spectatorii prezenţi în tribune ridicându-se în picioare pentru a o ovaţiona.
Ceremonia de deschidere, desfăşurată pentru prima oară în istoria JO într-o arenă acoperită, s-a încheiat cu aprinderea flăcării olimpice, ultimii 4 purtători ai torţei fiind baschetbalistul Steve Nash, patinatoarea Catriona LeMay Doan, schionarea Nancy Greene şi Wayne Gretzky, considerat cel mai bun jucător din istoria hocheiului pe gheaţă.

Steve Nash, Nancy Greene şi Wayne Gretzky au aprins împreună flacăra olimpică, care va arde în interiorul stadionului BC Place din Vancouver pe durata celor două săptămâni de Jocuri (12-28 februarie 2010).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.