Noi obligaţii declarative pentru contribuabili

1

Potrivit dispozitiilor Ordinului nr. 7/2010 al Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, publicat in Monitorul Oficial nr. 32 din 15 ianuarie 2010, au fost instituite noi obligatii declarative, si anume:

•formularul 090 „Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru contribuabilii nerezidenti stabiliti in spatiul comunitar, care se inregistreaza direct”;

•formularul 091 „Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/ Declaratie de mentiuni pentru alte persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii”;

•formularul 093 „Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/ Declaratie de mentiuni pentru persoanele impozabile care au sediul activitatii economice in afara Romaniei, dar sunt stabilite in Romania prin sedii fixe”;

•formularul 094 „Declaratie privind cifra de afaceri in cazul persoanelor impozabile pentru care perioada fiscala este trimestrul calendaristic si care nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul precedent”.

1. Formularul 090 „Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru contribuabilii nerezidenti stabiliti in spatiul comunitar, care se inregistreaza direct”

Se completeaza si se depune de catre contribuabilii care nu sunt stabiliti in Romania, dar sunt stabiliti in spatiul comunitar si au obligatii fiscale. Declaratia se depune la Serviciul pentru administrarea contribuabililor nerezidenti din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti.

Declaratia nu se completeaza de catre contribuabilii nerezidenti care au desemnat un reprezentant fiscal pentru ansamblul operatiunilor impozabile din Romania, si nici de catre persoanele impozabile care au un sediu fix in Romania. In cazul declaratiei de mentiuni se completeaza toate rubricile formularului cu datele valabile la momentul declararii, indiferent daca acestea au mai fost declarate.

2. Formularul 091 „Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni pentru alte persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii”

Se depune de catre:

•persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si persoana juridica neimpozabila stabilita in Romania, care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare, daca valoarea achizitiei intracomunitare respective depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare, de 10.000 euro, in anul calendaristic in care are loc achizitia intracomunitara;

•persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania, daca presteaza servicii care au locul in alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligata la plata taxei, inainte de prestarea serviciului;

•persoana impozabila care isi are stabilit sediul activitatii economice in Romania, daca primeste servicii de la un prestator, persoana impozabila stabilita in alt stat membru, pentru care beneficiarul este persoana obligata la plata taxei in Romania, inaintea primirii serviciilor respective;

•persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si persoana juridica neimpozabila stabilita in Romania si care opteaza sa se inregistreze, in cazul in care realizeaza achizitii intracomunitare.

3. Formularul 093 „Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni pentru persoanele impozabile care au sediul activitatii economice in afara Romaniei, dar sunt stabilite in Romania prin sedii fixe”

Se completeaza si se depune de catre persoanele impozabile stabilite in Romania printr-unul sau mai multe sedii fixe, care sunt obligate sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA.

4. Formularul 094 „Declaratie privind cifra de afaceri in cazul persoanelor impozabile pentru care perioada fiscala este trimestrul calendaristic si care nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul precedent”

Se completeaza de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care au utilizat trimestrul ca perioada fiscala in anul precedent, care nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri si care nu au depasit plafonul de 100.000 euro (echivalentul in lei calculat la cursul de schimb valutar al Bancii Nationale a Romaniei valabil la 31 decembrie 2009, respectiv 4,2282 lei/euro). Formularul se depune la organul fiscal competent, pana la data de 25 ianuarie inclusiv, pentru anul precedent.

Citește și
1 Comentariu
  1. tudor popescu spune

    nu se intelege exact caror categorii de persoane se aplica
    SRL ? S.A ? PFA? ALTE CATEGORII
    De fapt nu stiu unde sa ma documentez cu pasii necesari in rasport cu fiscul la inregistrarea ca PFA dupa obtinerea inscrierii la reg com. , in perioada de la inscriere pana la primul contract , dupa aia etc

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.