Cea de-a doua ieşire autonomă pe orbită în cadrul misiunii navetei Endeavour pe ISS

Doi astronauţi din echipajul navetei Endeavour au realizat duminică (14 februarie 2010) cea de-a doua ieşire autonomă pe orbită prevăzută în cadrul misiunii de modernizarea a Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), misiune ce se va prelungi cu o zi, conform NASA, informează AFP.

Astronautul american Bob Behnken şi compatriotul său de origine britanică Nicholas Patrick, şi-au început cea de-a doua ieşire autonomă în spaţiu la ora 02:20 GMT, ieşire prevăzută să dureze 6 ore şi 30 de minute. Cei doi vor continua activitatea de montare a modulelor Tranquility şi Cupola, activitatea începută în noaptea de joi spre vineri, în cursul primei lor ieşiri în spaţiu.

Modulul Tranquility conţine sistemul de sprijin al vieţii cel mai sofisticat trimis vreodată în spaţiu, sistem ce va permite purificarea şi controlul aerului în toată staţia orbitală. El este echipat şi cu toalete. Modulul Cupola este un fel de verandă spaţială, cu şase ferestre laterale şi una centrală, toate dotate cu sisteme de protecţie împotriva impacturilor cu micrometeoriţi, ce va oferi o imagine panoramică asupra Pământului.

NASA a anunţat sâmbătă că a fost aprobată prelungirea misiunii navetei Endeavour cu încă 24 de ore, aceasta urmând să revină pe Pământ la 21 februarie. Nu mai rămân decât patru zboruri de navetă programate până la sfârşitul anului 2010, înainte ca toate trei navetele rămase în funcţiune să fie retrase din serviciu după 30 de ani de zbor.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.