Podul Rădăuţi-Lipcani va fi dat în exploatare pe 15 februarie 2010

Punctul de trecere a frontierei dintre România şi Republica Moldova – Rădăuţi-Lipcani, în partea de nord a frontierei dintre cele două state, urmează să fie dat în exploatare luni, 15 februarie 2010.

Deschiderea podului a constituit unul din subiectele aflate pe agenda relaţiilor româno-moldave în ultimii doi ani, mai multă insistenţă în acest sens fiind din partea fostelor autorităţi comuniste de la Chişinău, care acuzau partea română de tergiversarea intenţionată a acestei acţiuni.
Deschiderea punctului de trecere a frontierei a constituit un subiect pentru discuţiile pe care le-a avut premierul moldovean Vlad Filat în timpul vizitei la Bucureşti, la 13 noiembrie 2009, dar şi în timpul recentei vizite a preşedintelui Traian Băsescu. Preşedintele României a promis atunci deschiderea punctului de trecere a frontierei în cel mai scurt timp.

Guvernul României a aprobat, la 5 februarie, alocarea sumei de 585.000 de lei pentru deschiderea şi funcţionarea punctului de trecere a frontierei şi a biroului vamal de la Rădăuţi Prut-Lipcani.
Potrivit presei de peste Prut, punctul vamal Lipcani-Rădăuţi Prut a fost renovat şi reconstruit cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, fiind cheltuite peste 11 milioane de euro. Deşi reconstrucţia a fost finalizată la sfârşitul anului 2006, punctul vamal nu a fost până acum funcţional din cauza birocraţiei.

La deschidere, din partea Republicii Moldova, va participa premierul Vlad Filat. Recent, Uniunea Scriitorilor din Moldova a sugerat ca podul să poarte numele poetului Grigore Vieru, dar încă nu a fost luată o decizie oficială în acest sens.
Vama va funcţiona provizoriu în opt construcţii modulare. Partea română a propus în cadrul unei întrevederi recente cu colegii din Republica Moldova ca noul PTF să fie inaugurat pe 15 februarie, iar programul de funcţionare, provizoriu, să fie între orele 8.00 şi 20.00.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.