10% din totalul pieselor auto vândute în România sunt contrafăcute

0

Piesele auto de schimb contrafăcute, comercializate în România, reprezintă zece la sută din totalul pieţei de produse şi a adus Grupului Dacia-Renault pagube în valoare de 5 milioane de euro în 2009, a declarat luni (15 februarie 2010) într-o conferinţă de presă, Jean Francois Martin, director calitate şi servicii Renault România.

‘La nivelul anului 2009, din totalul pieţei locale de piese auto circa 10 la sută a fost reprezentată de produsele contrafăcute. Asta înseamnă că, pentru Grupul Dacia Renault, pierderea a ajuns la valoarea de 5 milioane de euro. În acest ritm, există riscul ca suma să atingă valoarea de 10 procente din cifra de afaceri’, a afirmat Martin.

Conform celor mai noi date prezentate în cadrul evenimentului organizat de Renault România, în decurs de un an şi jumătate, între 2008 şi 2009, poliţiştii de frontieră, în colaborare cu Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV), au capturat aproape 25.000 de produse contrafăcute destinate mărcii Dacia, din care 15.000 seturi de plăcuţe de frâne, 6.800 de apărători pentru noroi şi 3.000 de oglinzi retrovizoare.

‘În decursul lunii ianuarie 2010, cele 15.000 de seturi de plăcuţe de frână, cu un înalt conţinut de azbest, au fost distruse. La fel şi 90.000 de ambalaje destinate pieţei din România. Distrugerea plăcuţelor s-a făcut prin turnare de beton pentru stabilizare şi izolare a azbestului, în timp ce ambalajele de carton au fost tocate cu ajutorul unui malaxor special’, a precizat Jean Francois Martin.

La rândul său, Dorel Fronea, directorul Direcţiei Regionale a Vămilor Bucureşti, a precizat că din cele 70 de milioane de produse confiscate în decursul anului 2009 (în creştere cu 250 la sută faţă de 2008), sub un procent a fost reprezentat de piesele auto contrafăcute.
‘În 2009, s-a semnalat o creştere a reţinerilor de produse contrafăcute, până la 70 milioane de produse. Din acestea, 31.000 au fost reprezentate de articolele auto contrafăcute. Deşi la prima vedere, numărul pieselor auto confiscate este mic, totuşi este important să ne gândim că siguranţa maşinilor acre puteau beneficia de aceste piese era pusă în pericol’, a explicat Fronea.

Potrivit directorului Direcţiei de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei (IGP), Dan Bucur, în cursul anului 2009, au fost verificaţi 53 de agenţi economici.
În urma controalelor, au fost întocmite 26 dosare penale, pe numele a 27 de persoane, pentru 28 de produse contrafăcute. ‘În total au fost confiscate mărfuri în valoare de 161.000 lei, iar prejudiciul creat producătorului de drept a fost de 229.000 lei’, a completat Bucur. Din informaţiile oficiale, majoritatea pieselor auto reţinute proveneau din China, Bulgaria şi Turcia.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.