Axel Weber considerat favorit în cursa pentru a-i succeda lui Trichet în fruntea BCE

0

24 dintre cei 27 de economişti care au participat la un sondaj efectuat de Bloomberg News cred că preşedintele Băncii centrale a Germaniei, Axel Weber, este favorit în a-i succeda francezului Jean-Claude Trichet în postul de preşedinte al Băncii Centrale Europene, iar portughezul Vitor Constancio este considerat viitorul vice-preşedinte, transmite Bloomberg.

Dintre cei 27 de economişti intervievaţi de Bloomberg News, doar trei au considerat că preşedintele Băncii centrale a Italiei, Mario Draghi va fi desemnat succesorul lui Trichet, al cărui mandat de opt ani în fruntea BCE expiră la finele lunii octombrie 2011.
De asemenea, 20 din cei 27 de economişti au apreciat că portughezul Vitor Constancio îi va succeda în funcţie vice-preşedintelui BCE, Lucas Papademos, al cărui mandat expiră la 31 mai 2010.

Pentru acest post mai concurează luxemburghezul Yves Mersch şi belgianul Peter Praet. Miniştrii de Finanţe din zona euro urmează să supună luni la vot candidaturile pentru funcţia de vice-preşedinte al BCE.
Strângerea de sprijin pentru preşedinţia BCE a început deja în condiţiile în care cele 16 state din zona euro se luptă cu o criză fiscală care i-a determinat pe investitorii să pună sub semnul întrebării sustenabilitatea Uniunii Monetare.

Prin instalarea lui Weber în fruntea BCE, Europa ar dobândi o susţinător vehement al luptei împotriva inflaţiei, care a subliniat în repetate rânduri necesitatea unei discipline fiscale pentru a proteja moneda euro.
‘Weber are o personalitate puternică şi cu siguranţă va da euro o faţă foarte puternică şi foarte vizibilă’, a apreciat Laurent Bilke, fost economist la BCE şi care în prezent lucrează la Nomura International Plc in London.

Bilke a apreciat că preşedintele Bundesbank îi va succeda în funcţie lui Trichet, urmând ca sub conducerea sa BCE să-şi sporească prezenţa internaţională. La fel ca şi preşedintele Rezervei Federale americane, Ben S. Bernanke, germanul Axel Weber provine din mediul academic şi în 2004 s-a alăturat Băncii centrale a Germaniei după ce un scandal legat de notele de plată la hotel l-a forţat pe predecesorul său Ernst Welteke să demisioneze.

În vârstă de 52 de ani, Axel Weber s-a impus în scurt timp drept unul din cei mai influenţi membri ai Consiliului guvernatorilor BCE, deseori cursul de schimb şi pieţele monetare evoluând în linie cu comentariile sale. Weber este perceput ca adeptul unei poziţii de fermitate în lupta împotriva inflaţiei, ca urmare a accentului pe care îl pune pe eliminarea riscurilor la adresa stabilităţii preţurilor.

Potrivit publicaţiilor germane Spiegel şi WirtschaftsWoche. cancelarul german Angela Merkel a reuşit să obţină sprijinul preşedintelui Franţei, Nicolas Sarkozy, pentru candidatura lui Weber. Germania, cea mai mare economie din Europa, nu a mai deţinut o poziţie importantă în politica europeană după ce Walter Hallstein a fost primul preşedinte al comisiei Comunităţii Economice Europene (azi Comisia Europeană) între 1958 şi 1967.
Ulterior, în anul 1998, când a fost selectat primul preşedinte al Băncii Centrale Europene, Germania nu a propus un candidat propriu susţinându-l pe olandezul Wim Duisenberg, în schimbul faptului că pentru sediul BCE a fost ales oraşul Frankfurt, capitala financiară a Germaniei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.