Cătălin Predoiu: În sistemul judiciar ar fi necesari circa 1.500 de judecători şi procurori

0

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat luni (15 februarie 2010) dimineaţă că, în prezent, aproximativ 1.500 de judecători şi procurori ar fi necesari în sistemul judiciar, iar deblocarea unor posturi s-ar putea realiza în funcţie de rezultatele economice de până la sfârşitul anului.

Potrivit ministrului Predoiu, România are probleme legate de termene şi de durata procedurilor din justiţie din mai multe motive, unul dintre ele fiind gradul de încărcare pe judecător, ceea ce ar implica o suplimentare a numărului de magistraţi şi de grefieri. „Sper că, în partea a doua a acestui an, şi pe baza unor rezultate economice mai bune (…), care să ne permită o altă opţiune bugetară, să deblocăm aceste posturi şi să venim cu noi judecători şi grefieri în sistem. Este valabil şi pentru Ministerul Public.

După estimările pe care le-a avansat recent CSM, vorbim de aproximativ 1.500 de judecători şi procurori care ar fi necesari în sistemul judiciar. Eu cred că o primă intervenţie, undeva în limita a 500 – 1.000 de locuri până la sfârşitul acestui an, ar fi binevenită, la care s-ar adăuga şi câteva sute de grefieri. Dacă am reuşi să obţinem acest lucru până la sfârşitul anului, putem începe pregătirea sistemului judiciar în perspectiva implementării codurilor”, a afirmat ministrul Justiţiei.

Cătălin Predoiu a susţinut că România a înregistrat o serie de progrese de la ultimul raport al Comisiei Europene, dar că, „în mod inevitabil, constrângerile bugetare de anul trecut şi crizele politice şi-au pus amprenta pe ritmul acestor reforme”.
El a explicat că bilanţurile curţilor de apel la care a participat au arătat că se fac eforturi şi se obţin şi rezultate, inclusiv în ceea ce priveşte gradul de operativitate şi managementul dosarelor.

Predoiu a arătat că, în cazul anumitor proceduri, termenele nu mai sunt atât de lungi, România apropiindu-se din acest punct de vedere de „un termen rezonabil”, iar în ceea ce priveşte calitatea actului de justiţie ministrul a observat o preocupare pentru aplicarea dreptului european şi a jurisprudenţei CEDO.
Ministrul Justiţiei a precizat că a dorit să participe la bilanţurile curţilor de apel pentru că, în acest an, trebuie să se clădească „o încredere mai bună între autoritatea judecătorească şi cea executivă, care să se bazeze pe cunoaştere reciprocă”.

De asemenea, el a menţionat că a mers prin ţară ca să prezinte planurile MJ şi să explice anumite decizii, luate în 2009, dar şi pe cele care vor fi adoptate în acest an.
Cătălin Predoiu a spus că printre vulnerabilităţile constatate la şedinţele de bilanţ ale curţilor de apel se numără problema resurselor umane şi cea a sediilor pe care le au unele instanţe şi care sunt necorespunzătoare pentru un act de justiţie de calitate.

Pe termen mediu şi lung, Cătălin Predoiu crede că autoritatea executivă şi cea legislativă trebuie să-şi asume justiţia ca pe o prioritate şi să o menţină ca o prioritate permanentă, „nu în salturi sau cu obiective de etapă”.
„Cred că implementarea codurilor va fi un succes comun al tuturor celor trei puteri în stat şi va duce la schimbarea întregii paradigme din justiţia noastră şi din societate”, a subliniat Predoiu.

De asemenea, ministrul Justiţiei a vorbit de noua strategie de reformă în domeniu, care a fost finalizată de MJ, dar pentru care se aşteaptă raportul intermediar al CE pentru a vedea dacă mai sunt recomandări în plus.
„Cred că este momentul potrivit pentru o astfel de strategie, pentru că, începând cu acest an, practic după încheierea unor confruntări politice şi electorale majore, care au precedat anul 2010, se poate viza o stabilitate politică pe termen mediu şi lung, care să permită elaborarea unui program în justiţie cert şi care să nu fie supus unor schimbări repetate”, a arătat Predoiu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.