EUR
4,84 RON
(+0.1%)
USD
4,31 RON
(+0.33%)
GBP
5,42 RON
(+0.27%)
CHF
4,48 RON
(+0.52%)
BGN
2,47 RON
(+0.11%)
BYN
1,80 RON
(+0.31%)
CAD
3,19 RON
(+0.42%)
RSD
0,04 RON
(+0.09%)
AUD
2,98 RON
(-0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.65%)
CZK
0,18 RON
(-0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.74%)

Crin Antonescu: PNL îşi menţine principiile fundamentale privind Constituţia

Partidul Naţional Liberal îşi menţine principiile fundamentale privind Constituţia ţării, pronunţându-se pentru o republică parlamentară şi un legislativ bicameral, fiecare Cameră cu atribuţii diferite, a declarat luni (15 februarie 2010) preşedintele PNL, Crin Antonescu.

El a precizat că o discuţie despre revizuirea Constituţiei a avut loc în şedinţa de luni a Consiliului Naţional Executiv al PNL. Potrivit lui Antonescu, dacă se discută despre revizuirea Constituţiei trebuie să se răspundă la trei probleme: ce fel de republică, ce fel de Parlament, ce fel de organizare administrativă locală se doreşte.
„PNL rămâne adept al republicii parlamentare şi rămâne adeptul unui parlament bicameral, chiar dacă, aşa cum am spus-o dinainte de referendum, cu un număr redus de parlamentari”, a declarat Crin Antonescu.

În opinia liderului liberal, sunt necesare clarificări în ceea ce priveşte competenţele şi pârghiile de acţiune ale şefului statului în raport cu primul-ministru, Guvernul, Parlamentul, în raport cu celelalte puteri ale statului.
„Chiar dacă România va continua să aibă un preşedinte ales prin vot universal şi direct, chiar dacă acest preşedinte, în consecinţă, va continua să aibă nişte atribuţii de putere, va trebui să fie foarte clar până unde se întind acestea şi că preşedintele nu poate afecta, nu poate ştirbi, interfera autoritatea puterii legislative a Parlamentului.

Parlamentul este instituţia esenţială a unui stat de drept şi faptul că în practica politică românească am avut şi avem Parlament care nu dă satisfacţie opiniei publice, propriilor săi alegători, nu trebuie să ne facă să ne îndepărtăm deloc de la ideea parlamentarismului, care este esenţială în toate regimurile democratice” – a afirmat Antonescu.

Potrivit liberalilor, Parlamentul trebuie să fie bicameral, dar cele două camere să aibă atribuţii diferite, lucru care ar scurta, în opinia lui Antonescu, durata procesului legislativ. Liderul PNL a mai spus că aceste modificări se pot face prin modificarea legii electorale, şi nu prin modificarea Constituţiei.
„Poziţia noastră e clară: da reducerii numărului de parlamentari, nu reducerii Parlamentului la o anexă a Palatului Cotroceni, la o Mare Adunare Naţională reînviată sub regim, chipurile, democratic.

Nu ştiu cum vrea Boc anul acesta să reducă numărul de parlamentari (…) pentru că prin efectul legii se fac alegeri anticipate. Cred că reducerea numărului de parlamentari se poate face foarte simplu, prin modificarea legii electorale, şi începând cu următoarele alegeri. (…) Nu mă priveşte tema asta a domnului Boc, pe la uşa mea nu mai are ce căuta, nu ştiu domnul Geoană, care e mai tolerant în perioada asta, dacă-l mai primeşte” – a afirmat Antonescu, referindu-se şi la dorinţa premierului ca reducerea numărului de parlamentari să se facă încă din acest an.

Preşedintele PNL a expus poziţia partidului său şi în ceea ce priveşte problemele de administraţie locală şi de împărţire administrativ-teritorială. „Pentru noi e esenţial să reexaminăm regimul bugetar şi să pornim de la principiul că cea mai mare parte, mult mai semnificativă, a banilor care se produc într-un loc trebuie să rămână acolo, la administraţia locală, pentru a limita arbitrariul administraţiei centrale, al diferitelor Guverne în realocarea, aşa cum s-a văzut şi cum se vede prin excelenţă, astăzi, pe criterii politice, partizane, clientelare, a banilor, care sunt produşi de societatea românească”, a apreciat Crin Antonescu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata