Emil Boc vrea neapărat corectarea votului uninominal

0

Sistemul actual al votului uninominal trebuie neapărat corectat, în sensul câştigării funcţiei de parlamentar de către candidatul care obţine cele mai multe voturi într-un anumit colegiu, a declarat luni (15 februarie 2010) preşedintele PD-L, premierul Emil Boc.

„Votul uninominal a reprezentat un progres, dar este insuficient de bine reglementat şi nu şi-a adus întregul beneficiu pentru sistemul politic românesc. Cel care obţine cele mai multe voturi trebuie să fie ales, altfel e un atentat la voinţa cetăţeanului. Trebuie neapărat corectat”, a declarat prim-ministrul.

Astfel, liderul democrat-liberal s-a exprimat pentru eliminarea sistemului de redistribuire a funcţiilor de deputat sau senator în colegiile în care niciun candidat nu a obţinut peste jumătate din voturi. Boc a opinat că nu este corect ca un pretendent de pe locul 2 sau 3 într-un colegiu să obţină fotoliul de parlamentar, iar „cel care a câştigat colegiul uninominal să se uite de pe margine”.

Recent, liderul deputaţilor PSD, Viorel Hrebenciuc, a declarat că social-democraţii şi democrat-liberalii au avut discuţii neoficiale privind schimbarea Legii electorale.
„E foarte mult de lucru la legile electorale, nu este o simplă modificare. Între PSD şi PD-L au fost discuţii neoficiale privind modificarea sistemului de vot”, a afirmat social-democratul.

El a susţinut că este un partizan al păstrării actualei metode prin care se face redistribuirea votului în legea în vigoare. În opinia sa, în cazul schimbării sistemului de redistribuire al voturilor, PNL ar putea să nu mai fie reprezentat în Legislativ. „PSD nu a fost de acord cu această schimbare şi cred că nici în continuare nu suntem cu schimbarea sistemului de vot.

Cei de la PD-L ştiu că eu nu sunt de acord cu această modificare şi m-au abordat în acest sens. Dar nu a fost o chestie oficială. Poziţia PD-L e bine cunoscută, doresc un sistem uninominal, majoritar, în două tururi. Or, acest sistem majoritar în două tururi e împotriva PNL”, a explicat Hrebenciuc.
În anul 2007, preşedintele Traian Băsescu a propus, prin referendum, introducerea unui sistem electoral uninominal, majoritar, în două tururi, astfel încât într-un colegiu în care niciun candidat nu obţine peste 50%+1 din voturi, primii doi clasaţi să-şi dispute un al doilea tur de scrutin, decisiv.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.