Japonia a reuşit în 2009 să rămână a doua economie a lumii, înaintea Chinei

0
Japonia a reuşit în 2009 să rămână a doua economie a lumii, înaintea Chinei, cu o performanţă robustă în trimestrul 4 din 2009 datorată programelor de stimulare, care au redresat cererea pe plan intern, transmite AFP.

Darc China, cu o creştere de 8,7 la sută în 2009, este aproape de a-şi detrona vecina din poziţia pe care o deţine de peste 40 de ani. În perioada octombrie – decembrie 2009, economia Japoniei a înregistrat o creştere de 1,1 la sută, comparativ cu trimestrul precedent. Faţă de trimestrul patru din 2008, Produsul Intern Brut al Japoniei a crescut cu 4,6 la sută, a anunţat luni guvernul nipon.

În 2009, economia Japoniei s-a contractat cu cinci la sută din cauza scăderii puternice a exporturilor şi producţiei industriale, pe fondul recesiunii economice mondiale. Dar, în ciuda acestei severe contracţii, Japonia se situează încă înaintea Chinei, ca a doua economie mondială. Produsul Intern Brut nominal al Japoniei a fost de 5.080 miliarde de dolari în 2009, în timp ce China a raportat un Produs Intern Brut nominal de 4.900 miliarde de dolari.

China s-a reîntors la un ritm rapid de creştere economică în trimestrul patru din 2009, cu o expansiune de 10,7 la sută. În perioada octombrie – decembrie 2009, economia Statelor Unite a înregistrat o rată anuală de creştere de 5,7 la sută, dar analiştii estimează o încetinire din cauza creşterii şomajului, ce va reduce cheltuielile de consum.
Economia celor 16 state din zona euro a înregistrat o creştere modestă în trimestrul patru din 2009.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.