Microsoft lansează noua versiune a sistemului de operare pentru telefoane mobile

Grupul american Microsoft a lansat luni (15 februarie 2010) ultima versiune a sistemului său de operare pentru telefoane mobile, Windows Mobile 7, în condiţiile în care gigantul american încearcă să recupereze o parte din terenul pierdut pe piaţa sistemelor de operare destinate telefoanelor mobile inteligente, transmite AFP.

Cel mai mare producător mondial de programe software a făcut public Windows Mobile 7 în prima zi a Mobile World Congress de la Barcelona (Spania), punând capăt unor speculaţii care durează de mai multe luni.
Noul sistem de operare, care urmează după lansarea Windows Mobile 6.5 în luna octombrie, este ‘un pas major în strategia noastră şi o primă etapă în evoluţia noastră spre piaţa marelui public’, a declarat directorul diviziei de telefoane mobile din Franţa al Microsoft, Nicolas Petit.

Microsoft a schimbat complet platforma interfeţei cu un „dynamic screen” care permite utilizatorului să-şi instaleze pictogramele favorite, de la muzică, contacte şi reţele sociale, a precizat Nicolas Petit. Potrivit acestuia, Microsoft s-a inspirat din designul şi fluiditatea interfeţei Zune, cititorul multimedia al Micosoft disponibil pentru moment doar pe piaţa din SUA.

Primele telefoane echipate cu noul Windows Mobile 7 vor fi în magazine din toamna acestui an. Printre partenerii Mircosoft se numără atât operatorii de telefonie mobilă (ATT, Orange, SFR, Deutsche Telekom, etc.) cât şi producători de telefoane (Samsung, LG, HTC, Sony-Ericsson, sau noul intrat Dell).
Noua versiune a sistemului de operate pentru telefoane mobile vine într-un moment în care Microsoft pierde teren pe segmentul smartphone, considerat de mulţi analişti crucial pentru viitorul sectorului ITC.

Potrivit firmei de consultanţă Gartner, în trimestrul trei al anului trecut Microsoft Windows Mobile controla 7,9 procente din piaţa sistemelor de operare pentru telefoane mobile inteligente (smartphone), în scădere faţă de 11,1 procente în trimestrul trei 2008. Liderii de piaţă sunt Symbian, dezvoltat de Nokia, cu 44,6 procente, urmat de producătorul BlackBerry Research in Motion (RIM) cu 15,9 procente şi sistemul de operare iPhone al celor de la Apple cu 12,9 procente.
Telefoanele mobile inteligente (smartphone) sunt din ce în ce mai populare în ultimul trimestru al anului trecut livrările de astfel de telefoane mobile înregistrând o creştere de 30 de procente în timp ce livrările totale de telefoane mobile au înregistrat o creştere de 10 procente.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata