„Mobile World Congress 2010” de la Barcelona: război între sisteme operative

La târgul de telefonie mobilă care începe luni, 15 februarie 2010, în oraşul catalan Barcelona, se va asista la o provocare între Microsoft, Nokia, Apple, RIM şi Samsung pentru supremaţie în lumea smartphone-urilor.

Este vorba de o piaţă de un miliard şi 300 de milioane de bucăţi vândute. Bătălia aminteşte de cea survenită în domeniul computerelor, notează ziarul italian La Repubblica. “Industria celularelor este în pragul unei schimbări de o asemenea anvergură încât ar putea-o transforma radical”, a declarat Mike Lazaridis, preşedintele şi administratorul delegat al “Research in Motion”, colosul care se află în spatele BlackBerry, şi totodată o persoană care spune lucrurilor pe nume.

El a prevăzut începerea unei etape foarte turbulente în segmentul cel mai bogat al electronicii de consum, cel al telefoniei mobile. Previziunea a fost confirmată de indiscreţiile privind noutăţile ce vor fi prezentate la Mobile World Congress, târgul prin excelenţă în materie de celulare.
Ediţia din acest an este marcată de un nou val de sisteme operative pentru “smartphone” care se vor lupta unul cu altul fără a exclude lovituri de teatru. Începând cu “Windows Phone 7” al Microsoft, trecând pe la “Symbian 3” al Nokia şi până la “Android 2.1” al Google şi “Bada” de la Samsung.

În esenţă, este vorba de un război comercial în mai mare măsură între ecosisteme decât între echipamente luate individual. Ecosistemele sunt alcătuite din aplicaţii, acces la Web, întreţinere. Pe scurt, ceva ce seamănă cu ce s-a întâmplat în domeniul computerelor prin concurenţa dintre Windows, Mac Os şi Linux. În rest, smartphone-urile şi nu computerele vor fi principala fereastră spre lumea digitalului şi vehiculul cel mai răspândit pentru a vinde servicii şi conţinut.

Potrivit companiei de cercetare Gartner, care urmăreşte de ani de zile cu atenţie această comunitate, în 2010 se vor vinde circa un miliard şi 300 de milioane de celulare, cu 100 de milioane mai mult comparativ cu anul precedent, din cauza saturării pieţei. Dar meritul pentru a fi impulsionat câştigurile cu aproape 10% va reveni tocmai smartphone-urilor, chiar dacă acestea vor reprezenta numai 14% din vânzări.

Acest război al sistemelor operative este prin urmare unul pentru supremaţie în viitor, având în vedere că, în prezent, este încă solid condus de Nokia, în pofida faptului că 2009 a asistat atât la creşterea Apple cât şi Rim, cu rate cu 2 sau 3 cifre. “Există companii – explică Lazaridis – care nu au investit în aplicaţii-cheie şi într-un sistem operativ adaptat la provocările zilei de mâine, limitându-se la producerea de celulare.

Vor trebui să se încredinţeze lui Android sau Windows Mobile, dându-se pe mâna Google şi Microsoft. Prin urmare să se pună în slujba intereselor acestora”. Mişcarea făcută de Samsung, care la Barcelona va expune primul său smartphone cu noul sistem operativ avansat dezvoltat intern, denumit “Bada” (”Ocean”, în coreeană) este confirmarea cuvintelor lui Lazaridis.

Este o reacţie la ceea ce fac alţii, vezi Apple, Nokia, Google, Rim. deja de mai mult timp. Trecerea de la vechea generaţie de celulare, cele cu care în esenţă telefonai şi trimiteai mesaje, la smartphone-ul în “stil iPhone”, este delicată. Acest lucru este binecunoscut la Seul: în sectorul televizoarelor, de exemplu, apariţia ecranelor plate a însemnat declinul Sony şi începutul supremaţiei Samsung.

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.