BNR: Creditarea în România este limitată de sărăcia extremă a populaţiei

Creditarea în România este limitată de sărăcia extremă a populaţiei, care nu va putea să deţină active financiare mai mari fără o îmbunătăţire generală şi masivă a sistemului educaţional, a declarat marţi (16 februarie 2010) la o conferinţă financiară, Valentin Lazea, economist şef al BNR.

El a explicat că activele financiare scăzute ale populaţiei se datorează veniturilor mici, care, la rândul lor sunt influenţate de productivitatea scăzută, determinată la rândul ei de sistemul educaţional deficitar.
Oficialul BNR s-a referit la un studiu al Unicredit Group, din ianuarie 2010, referitor la avuţia gospodăriilor din statele Europei Centrale şi de Est, unde România se situează pe unul dintre ultimele locuri faţă de alte state din regiune.

Lazea a afirmat că sărăcia extremă a populaţiei din România face ca economisirea să fie foarte mică şi explică de ce băncile sunt reticente să acorde credite noi.
Conform studiului, la un PIB comparabil în termeni nominali cu cel din Cehia sau Ungaria (România – 125,2 miliarde euro, Cehia – 137,7 miliarde euro şi Ungaria – 100 miliarde euro), activele financiare ale populaţiei din România (depozitele la bănci, investiţii în fonduri de pensii, fonduri mutuale, investiţii la bursă) sunt de două-trei ori mai mici.

Citeste si:  De ce copiii din zilele noastre sunt mai agitaţi decât cei din trecut?

Activele financiare ale populaţiei totalizează în România 33,3 miliarde euro, în timp ce în Ungaria sunt de 65,4 miliarde euro, iar în Cehia de 93,5 miliarde euro. Şi ca pondere în PIB a activelor financiare ale populaţiei, România se situează mult în urma Cehiei şi Ungariei, cu o pondere de 26,6 la sută faţă de 67,9 la sută, şi, respectiv, 65,5 la sută. România se situează la acest capitol pe penultimul loc în regiune, ultima poziţie fiind deţinută de Rusia, cu o pondere de 21,2 la sută. Activele financiare ale populaţiei din Bulgaria reprezintă 46,4 la sută din PIB.

Citeste si:  Viteza de circulaţie a trenurilor se reduce cu până la 30km/h, din cauza caniculei

Economistul şef al BNR a arătat că, pe lângă faptul că sunt puţine, activele financiare ale populaţiei din România tind să fie egalate de pasivele financiare (credite), ceea ce arată că populaţia pare să-şi fi atins limita de îndatorare, iar băncile trebuie înţelese de ce au rezerve în acordarea de noi credite.
Conform studiului, pasivele financiare ale populaţiei din România totalizează 27,4 miliarde euro şi reprezintă 82,3 la sută din activele financiare, în timp ce în Cehia şi Ungaria această pondere este mult mai mică, de 41 la sută şi, respectiv, 54,6 la sută.

Citeste si:  Leul s-a întărit fie prin intervenţia BNR, fie piaţa aşteaptă o inflaţie mai mare

‘Există constrângeri obiective în România asupra creditării populaţiei, dar şi constrângeri sociale. Populaţia României nu are suficiente active financiare la care să apeleze în circumstanţe de stres financiar. Aceasta explică de ce şomajul este mai puţin acceptat în România decât în alte ţări – fiecare zi fără serviciu este un dezastru, de ce pensionarii sunt veşnic nemulţumiţi’, a spus Valentin Lazea.

Citește și
3 Comentarii
 1. dan spune

  gresit
  creditarea stagneaza datorita semnalelor proaste date de guvern(vezi disponibilizarile)
  cine mai este nebun sa ia imprumut cand nu se stie da maine nu esti somer

 2. Mihai spune

  S-au inchis fabricile care produceau bunuri si se inchid continuu. Creste rata somajului, nu se creeaza noi locuri de munca. Este un cerc vicios care se petrece de peste 15 ani, din care daca nu se iese, cu totii vom saraci. Trebuie create noi locuri de munca , de atras investitii straine, redresat agricultura.

 3. SAVIUC SORIN spune

  CAND SE VA DA INCA O SANSA CELOR INREGISTRA-TI LA C.R.B,DOARA ASA SE POTRELANSA FINANCIAR O PARTE DIN CEI INSCRISI ACOLO.EU DE EXEPLU PUTAEAM SA IMI REVIN FINANCIAR DACA SI MA INCADRAM LA REFINANTARE CU IPOTECA DAR DIN CAUZA C.R.B.NU MI-SE ACORDA REFINANTARE SI ACUM SUNT INTR-UN BLOCAJ TOTAL.CE SA FAC?NU MAI AM SOLUTII?VA ROG MULT SA MA AJUTA-TI CU O SOLUTIE FINANCIARA.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close