EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Coreea de Nord se confruntă cu „propria criză”

1

Criza financiar-economică a afectat, într-un fel sau altul, toate ţările lumii. Coreea de Nord a reuşit să evite consecinţele dramatice ale actualei crizei, însă ţara se confruntă cu propriile probleme, unele profunde şi care durează de ani de zile, notează cotidianul lituanian Geopolitika.

Coreea de Nord se confruntase cu dificultăţi economice încă din anii ’80 ai secolului trecut, într-o asemenea măsură încât ţara devenise insolvabilă. Până în 1990 Coreea de Nord se menţinuse pe linia de plutire doar datorită ‘sprijinului frăţesc’ din partea Uniunii Sovietice, însă în perioada 1992- 1998 economia nord-coreeană intrase în colaps, provocând decesul a circa 1-2 milioane de persoane, aminteşte publicaţia lituaniană.

Astăzi, Coreea de Nord se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte libertăţile economice ale ţărilor din regiunea Asia-Pacific. Cu principalii săi parteneri economici – China şi Coreea de Sud – Phenianul are relaţii tensionate. Populaţia sărăcită este dependentă de subvenţiile de stat pentru mâncare şi spaţii locative, în timp ce statul însuşi depinde de ajutorul financiar internaţional.

Principalul duşman al nord-coreenilor este, de fapt, regimul aflat la putere, subliniază Geopolitika, amintind că au existat timpuri când Phenianul încerca să copieze experienţa chineză. De exemplu, fuseseră create mai multe zone economice libere, însă erau mari probleme cu investiţiile.
O reuşită cât de cât acceptabilă putea fi considerat doar proiectul privind crearea zonei industriale mixte din Kaesong: cu ajutorul Coreii de Nord, aici se reuşise înfiinţarea a este 40.000 de locuri de muncă.

Potrivit publicaţiei lituaniene, este destul de greu să înţelegi tactica şi strategia Phenianului, care ameninţă cu războiul Coreea de Sud şi întreaga ‘lume imperialistă’, în pofida faptului că depinde în totalitate de ele. Retorica belicoasă şi ambiţiile nucleare ale Phenianului plasează ţara în izolare, iar din cauza sancţiunilor internaţionale Coreea de Nord primeşte din ce în ce mai puţin sprijin umanitar.

Desigur, se poate presupune că Phenianul va decide să facă uz, în negocierile referitoare la ‘ajutorul umanitar’, de statutul său de putere nucleară, mai ales că asemenea precedente au mai existat, atenţionează publicaţia menţionată. Phenianul nu intenţionează să renunţe la ambiţiile sale nucleare.
Lezat de noile sancţiuni la adresa ţării sale şi de reacţia vehementă a comunităţii internaţionale la noile teste nucleare, Kim Jong Il a proclamat o nouă etapă a ‘ideologiei ciuce’.

La vremea sa, după reconcilierea din 1953, această ideologie a fost destul de eficientă în Coreea de Nord, pe atunci mai puternică, însă astăzi este o ideologie perimată, consideră Geopolitika. Anul trecut, la 1 decembrie, autorităţile nord-coreene i-au făcut poporului său o surpriză neplăcută, anunţând denominarea valutei naţionale. Schimbarea banilor putea fi făcută doar într-o săptămână, astfel că denominarea a lovit în primul rând în cei săraci, fără a leza prea mult elita de partid şi cea militară a ţării.

Puterea coruptă de la Phenian nu se sinchiseşte nici de maşinaţiuni cu ajutoarele umanitare. Din 1995, ţara este inclusă în programul ONU, World food. Ajutorul alimentar este de actualitate pentru 6-8 milioane de locuitori ai Coreii de Nord, adică pentru o pătrime din populaţia ţării. Autorităţile nord-coreene controlează în totalitate repartizarea ajutorului, ceea ce face ca, în final, peste 30 la sută din acest ajutor să fie furat şi distribuit în mod ilegal.

‘Criza proprie’ continuă în statul nord-coreean de aproape 30 de ani. De fapt, acesta este rezultatul unui experiment comunist groaznic, denumit ‘Coreea de Nord’. Cu ajutorul doctrinei ciuce, coreenii de nord sunt convinşi că ar fi cei mai fericiţi din lume şi că ‘imperialiştii sângeroşi’ vor să distrugă bunăstarea din societatea nord-coreeană. În realitate, ‘bunăstarea’ este un total fiasco economic, iar ţara se află în chinga unei ideologii expirate, conchide Geopolitika.

loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
  1. sebastian spune

    Aceasta tara.Coreea de Nord este rezultatul negocierilor facute intre camarazii din al doi-lea razboiu mondial:Stalin si Rosevelt:(.Nu inteleg de ce dupa 1990,inainte sa detina arma nucleara NATO impreuna cu Coreea de Sud nu au apelat la o interventie armata pentru a inlatura acest regim sangeros?!Marile puteri nu au nici un interes economic in ceea ce priveste aceasta tara si din aceasta cauza nici nu sunt interesati cu adevarat de ceea ce se intampla acolo!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.