CSA: România poate fi sancţionată de CE dacă renunţă la piaţa liberalizată în asigurări

1

România poate fi sancţionată de Comisia Europeană dacă nu continuă să aibă o piaţă liberalizată în domeniul asigurărilor, a declarat, marţi, în cadrul unui seminar de specialitate, Angela Toncescu, preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

‘România poate fi sancţionată de către Comisia Europeană dacă se revine la situaţia de dinainte de aderare, când tarifele la asigurările de răspundere civilă, şi nu numai, erau stabilite de un singur for, respectiv Comisia de Supraveghere a Asigurărilor. Liberalizarea tarifelor se regăseşte în toată lumea, iar CSA urmăreşte ca societăţile de asigurare să respecte contractele semnate cu clienţii, dar şi legea’, a afirmat Toncescu.

Şefa CSA a adăugat faptul că a socoti asigurarea de răspundere civilă RCA drept ‘o altă taxă’ este ‘o mare greşeală’ şi că ‘majorarea tarifelor la poliţele de asigurări reprezintă o falsă problemă’. ‘Este o mare greşeală ca RCA să fie considerată o nouă taxă.

Consider că nu stabilirea tarifelor este o problemă, iar majorarea acestora este o falsă problemă. De la un an la altul tarifele nu au crescut aşa de mult pentru a speria pe cineva. Media de creştere a tarifelor a fost de 10-15 la sută anual şi fost determinată de mai mulţi factori independenţi’, a punctat Angela Toncescu. Potrivit reprezentantei CSA, forul care supraveghează piaţa asigurărilor nu are puterea de a interveni în politica tarifară a societăţilor de asigurări.

‘CSA nu poate interveni în politica tarifară a societăţilor de asigurări. Ce poate face CSA este să reglementeze modalitatea de vânzare a acestor poliţe. Vânzarea RCA-urilor pe stradă era un lucru deranjant. Tocmai de aceea, CSA a luat măsuri pentru a diminua acest fenomen. De la 1 ianuarie 2010, poliţele RCA sunt emise electronic, iar operaţiunea poate fi făcută numai de către un operator care în faţa sa un calculator, dar şi baza de date administrată de CSA’, a explicat Toncescu.

În ceea ce priveşte ideea că între service-urile auto şi societăţile de asigurări ar exista un conflict, preşedintele CSA a menţionat că ‘este vorba despre o situaţie falsă’.
La rândul său, Cristian Constantinescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare din România (UNSAR), a susţinut ideea că între cele două entităţi nu este vorba despre concurenţă.

‘Din punctul meu de vedere, între societăţile de asigurări şi service-urile auto nu există concurenţă, întrucât vorbim despre două servicii total diferite. La ora actuală, asiguratorii încearcă să-şi controleze costurile. Se ştie că la ora actuală, limita maximă de răspundere civilă pentru anul 2011 este cuprinsă între 500.000 şi 2,5 milioane euro pentru daune morale şi vătămări corporale.

Până în 2015, trebuie să avem limitele maxime aliniate la cerinţele UE. În prezent, tarifele din România sunt sub limita admisă şi generează pierderi societăţilor de asigurări’, a precizat Constantinescu, care deţine şi funcţia de preşedinte al Allianz Ţiriac Asigurări.
Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR) a organizat, marţi, la Bucureşti, seminarul cu tema ‘Asigurătorii şi service-urile auto. Parteneriat sau competiţie ?’.

La eveniment au participat specialişti ai departamentelor de daune auto din companiile de asigurări, brokeri de asigurare, membri ai Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), reprezentanţi ai celor mai importanţi dealeri auto de pe piaţa românească, specialişti ai service-urilor independente sau de marcă, companii de leasing, reprezentanţi ai Registrului Auto Român (RAR).

Conform specialiştilor în asigurări, piaţa locală de profil se va contracta, în 2010, cu aproximativ 10-15 la sută, după un sfârşit de an 2009 care a fost neaşteptat de bun.
Cele mai noi date comunicate de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), valoarea cumulată a primelor brute subscrise de asigurători în anul 2008 a fost de 8,936 milioane lei, creşterea reală faţă de 2007 fiind de 17,15 la sută, ritm apropiat de cel înregistrat cu un an mai înainte.

loading...
Citește și
1 Comentariu
  1. gigi spune

    chiar asa ! de cand ne permitem noi, in tara noastra, sa micsoram veniturilor dinozaurilor ? avem voie sa micsoram doar salariile si pensiile !!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.