FNGCIMM a primit 14.000 dosare pentru „Prima Casă”

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a primit de la demararea programului guvernamental ‘Prima casă’ un număr de 14.000 de dosare, în valoare totală de 600 milioane euro, a declarat marţi (16 februarie 2010) la o conferinţă financiară, preşedintele FNIGCIMM, Aurel Şaramet.

El a precizat că vor fi rezolvate în continuare toate dosarele care au un ante-contract de vânzare – cumpărare autentificat până pe 15 februarie inclusiv, când a fost termenul limită pentru prima etapă a acestui program. Potrivit preşedintelui FNIGCIMM , în ultimele zile ale primei etape a programului a fost înregistrată o creştere a numărului de dosare primite, dar nu foarte semnificativă, de la 100 dosare pe zi la 130-140.

Şaramet a mai spus că Guvernul va discuta în această săptămâna Ordonanţa privind modificarea programului prima casă şi posibila majorare a plafonului de garantare, dar că acest act normativ nu va fi ‘definitoriu’, ci normele de aplicare.
Preşedintele FNIGCIMM a afirmat că nu întrevede efecte puternice de redresare a sectorului construcţiilor şi industriei materialelor de construcţii, dacă modificările care vor fi aduse programului prima casă pentru a doua etapă vor fi numai cele vehiculate până acum în presă.

Plafonul total de garanţii pentru programul guvernamental ‘Prima Casă’ se va situa în 2010 la 700 de milioane euro, potrivit ministrului Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.
Acesta a anunţat săptămâna trecută că Executivul va discuta în şedinţa de Guvern de săptămâna aceasta plafoanele individuale de garantare, care vor fi de 60.000 de euro pentru achiziţia de locuinţe vechi, 70.000 pentru locuinţe noi şi 75.000 de euro pentru cei care se asociază pentru construcţia de locuinţe noi.

Ministrul Finanţelor a explicat că programul susţine cetăţenii care doresc să îşi construiască locuinţe şi nu se poate adresa constructorilor şi dezvoltatorilor imobiliari, pentru că ar fi ajutor de stat.
Potrivit lui Vlădescu, în forma propusă pentru modificarea programului Prima Casă autorităţile sunt ‘acoperite’ faţă de Comisia Europeană în ceea ce priveşte prevederile referitoare la ajutorul de stat şi nu vor fi întârzieri în aplicarea programului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.