EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(0%)
RUB
0,06 RON
(0%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

Grecia nu poate conta pe turism pentru relansarea în 2010

0

Economia Greciei, a cărei datorie publică se apropie de 300 de miliarde de euro, nu poate conta pe sectorul turismului pentru a ieşi din recesiune în acest an, reprezentanţii acestui sector mizând în cel mai bun caz pe o creştere modestă, iar în cel mai prost scenariu pe o continuare a declinului, după o scădere abruptă în 2009, transmite Reuters.

Ţară cu circa 11 milioane locuitori, Grecia atrage anual circa 15 milioane de turişti străini, în mare parte din Marea Britanie şi Germania. Sectorul turismului asigură locuri de muncă pentru o cincime din populaţia activă a Greciei şi este responsabil pentru aproximativ 20 de procente din economia de 250 de miliarde de euro, ceea ce îl face crucial pentru relansarea din recesiune.

‘2010 va fi unul dificil pentru firmele din turism. Din nou, toţi vom depinde de rezervările de ultim moment şi preţuri scăzute’, a apreciat preşedintele Asociaţiei Agenţiilor de Turism din Grecia (HATTA), Argiro Fili.
Potrivit datelor Băncii centrale, veniturile aduse de turiştii străini au scăzut cu aproape 11 procente în perioada ianuarie-noiembrie 2009, ca urmare a recesiunii din Europa şi SUA, dar şi a competiţiei provenite de la tarifele mai mici practicate de statele vecine.

‘Rezervările în avans de pe pieţele cheie din Marea Brtianie şi Germania sunt un pic mai mici chiar şi comparativ cu 2009’, a spus preşedintele Federaţiei hotelierilor din Grecia, Andreas Andreadis. Întrebat care vor fi veniturile din turism în 2010, Andreadis a spus că se vor situa într-un interval cuprins între ‘minus cinci procente şi plus cinci procente’.

De asemenea, Institutul de cercetare turistică din Grecia prognozează că veniturile din turism vor continua să scadă în 2010, în pofida unei relansări de două-trei procente a numărului de sosiri. Organizaţia Mondială a Turismului (UNWTO) a prognozat pentru 2010 o relansare modestă a turismului mondial, în condiţiile în care multe ţări ies din recesiune şi a estimat că Europa îşi va reveni mai lent.

Directorul de cercetare de la UNWTO, John Kester, se aşteaptă ca turiştii britanici să călătorească ceva mai mult în acest an, ceea ce constituie o veste bună pentru Grecia. Cu toate acestea, Kester a avertizat că, pe fondul concurenţei din partea destinaţiilor mai ieftine, precum Turcia şi Croaţia, Grecia trebuie să facă mai mult decât să lucreze la preţuri. ‘Nu îşi pot baza produsele pe preţuri scăzute. Trebuie să vândă o valoare adăugată mare pentru bani’, a concluzionat John Kester.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.