În Transnistria pot apărea rachetele ruseşti Iskander, ca răspuns la scutul antirachetă în România

Mişcarea social-politică prorusă de la Chişinău, Ravnopravie (Egalitate în drepturi), intenţionează să-i ceară preşedintelui Rusiei, Dmitri Medvedev, crearea în Transnistria a unui sistem de apărare ca răspuns la posibila amplasare în România a sistemului american de apărare antirachetă, scrie luni Nezavisimaia Gazeta.

Potrivit cotidianului rus, Tiraspolul s-a adresat deja Moscovei cu o cerere în acest sens, iar fracţiunea Partidului Regiunilor (prorus, al preşedintelui ales al Ucrainei, Viktor Ianukovici) din Rada Supremă (parlamentul de la Kiev) nu va sta nici ea deoparte.

Cotidianul moscovit îl citează în continuare pe vicepreşedintele grupului parlamentar al Partidului Regiunilor, Vasili Hara, care a declarat că “România, propunând SUA amplasarea pe teritoriul ei a unor elemente ale scutului antirachetă, transformă Ucraina într-o zonă de risď. “Ei (românii, n.red) pur şi simplu provoacă zboruri ale rachetelor părţilor adverse deasupra capetelor noastre”, a afirmat deputatul ucrainean pentru Nezavisimaia Gazeta.

Vorbind de “concesiile făcute de Ucraina în privinţa Insulei Şerpilor”, el a adăugat că noua conducere ucraineană, “spre deosebire de cea precedentă, va apăra interesele naţionale, inclusiv în direcţia Românei”. De aminitit că, la 3 februarie 2009, Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a decis că Insula Şerpilor nu poate fi considerată parte integrantă a coastei Ucrainei în definirea liniei mediene în delimitarea platoului continental şi a zonelor economice exclusive în Marea Neagră, în litigiul dintre România şi Ucraina.

Vasili Hara s-a declarat în continuare convins că propunerea României făcută SUA va agrava situaţia în Transnistria. “Noi suntem bine informaţi despre ceea ce se petrece acolo şi putem, dacă trebuie, să apărăm interesele şi securitatea ucrainenilor care trăiesc acolo”, a mai spus Vasili Hara, exprimându-şi convingerea că ‘Ianukovici, viitorul preşedinte al Ucrainei, nu va lăsa Transnistria fără sprijin’.

Ucrainenii reprezintă o treime din locuitorii Transnistriei şi circa 100.000 din aceştia sunt cetăţeni ai Ucrainei, iar numărul cetăţenilor Federaţiei Ruse este de aproximativ 150.000, notează Nezavisimaia Gazeta.
Făcând aceste afirmaţii, deputatul ucrainean a reluat de fapt declaraţiile preşedintelui Dmitri Medvedev făcute în cadrul unei întâlniri avute anul trecut, la Soci (staţiune rusă la Marea Neagră), cu liderul transnistrean Igor Smirov, remarcă ziarul.

Potrivit declaraţiilor făcute atunci de Smirnov, Medvedev a dat asigurări că Rusia îşi va apăra cetăţenii care trăiesc în Transnistria. Tiraspolul înţelege că situaţia la Kiev se schimbă şi speră că noua putere ucraineană nu va împiedica o sporire a prezenţei militare ruse în regiune, mai scrie Nezavisimaia Gazeta.
În ianuarie, subliniază cotidianul, Tiraspolul a cerut creşterea numărului de militari din contingentul rus de menţinere a păcii în stânga Nistrului la nivelul celui din 1992 (în timpul războiului, n.red), de 2.000 de militari, efectivul acestora fiind în prezent de 500.

Acum, potrivit liderului Ravnopravie, Valeri Klimenko, este vorba nu numai de militarii din contingentul de pace. “După câte ştiu, transnistrenii s-au adresat conducerii Rusiei cerând să fie luate măsuri pentru apărarea lor de noile ameninţări şi este vorba de crearea unui sistem militar corespunzător”, a afirmat Klimenko. Conform Nezavisimaia Gazeta, Igor Smirnov a discutat săptămâna trecută acest subiect cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
Klimenko a mai declarat că mişcarea pe care o conduce pregăteşte o scrisoare pentru preşedintele Rusiei, întrucât, a spus el, sistemul american de apărare antirachetă la graniţa Moldovei va crea un pericol şi pentru securitatea moldovenilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.