MECTS recomandă înscrierea copiilor în clasa I până pe 3 mai 2010

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) a transmis o notificare inspectoratelor şcolare judeţene potrivit căreia acestea vor informa părinţii în legătură cu necesitatea înscrierii copiilor în clasa I, pe cât posibil, până la data de 3 mai 2010, informează un comunicat de presă remis marţi (16 februarie 2010).

„Pentru asigurarea transparenţei procesului de înscriere în clasa I, fiecare unitate şcolară va afişa până la 3 martie 2010 – data la care încep înscrierile – numărul de clase disponibil, în conformitate cu planul de şcolarizare, iar săptămânal, situaţia înscrierilor. Intenţia MECI este de a prefigura cu o mai mare claritate numărul de elevi care vor începe şcoala în septembrie 2010, astfel încât să poată fi identificat necesarul real de posturi disponibile pentru mişcarea personalului didactic.

Măsura se corelează cu prevederile Ordinului nr. 5.886/10.11.2009 privind Metodologia de mişcare a personalului didactic din învăţământul preuniversitar, conform căreia inspectoratele şcolare vor afişa şi publica lista posturilor/catedrelor vacante titularizabile, până la data de 28 mai 2010”, precizează MECTS.

Reprezentanţii solicită inspectoratelor şcolare judeţene să se asigure că toate unităţile şcolare, inclusiv liceele care au în structură clase I-IV, cunosc arondarea străzilor din fiecare localitate şi vor transmite acestora obligaţia înscrierii cu prioritate a copiilor care locuiesc în apropierea şcolii şi ulterior, în limita locurilor disponibile, a celorlalţi solicitanţi.

De asemenea, unităţile şcolare vor răspunde în scris şi în timp util tuturor solicitărilor de înscriere depuse de părinţi şi vor afişa, până la 7 mai 2010, lista copiilor înscrişi în clasa I. Totodată, MECTS mai solicită inspectoratelor şcolare să întreprindă toate măsurile în vederea respectării, pe cât posibil, a calendarului înscrierilor, lucru care va permite încadrarea de personal didactic calificat, element esenţial în asigurarea calităţii educaţiei viitorilor şcolari.

Potrivit legislaţiei în vigoare, în clasa I se pot înscrie copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data începerii anului şcolar, precum şi cei care împlinesc respectiva vârstă până la sfârşitul anului calendaristic, dacă dezvoltarea lor psiho-somatică este corespunzătoare.
La cererea scrisă a părinţilor, tutorilor sau susţinătorilor legali, înscrierea în clasa I a copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani până la data începerii anului şcolar, va fi amânată cu un an. MECTS precizează că data de 3 mai nu are caracter de termen limită, înscrierile fiind în continuare posibile, conform legislaţiei în actuale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.