Taxa pentru servicii consulare de urgenţă a crescut la 15 euro

Senatorii au aprobat, în unanimitate, în şedinţa de marţi (16 februarie 2010), modificarea şi completarea Legii 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României din străinatate.

Prin modificarea legii, taxele pentru serviciile consulare prestate în regim de urgenţă, cu excepţia serviciilor nesupuse perceperii de taxe consulare, sunt majorate, fiind percepută o taxă de 15 euro în locul celei de 10 euro.

„Legea îşi propune să pună la dispoziţia misiunilor diplomatice şi a oficiilor consulare fonduri necesare pentru soluţionarea unor situaţii de urgenţă care pun în dificultate atât cetăţenii români din străinătate, cât şi relaţiile statului român cu autorităţile centrale şi locale ale altor ţări, prin creşterea taxei de urgenţă de la 10 la 15 euro”, se precizează în textul raportului întocmit de Comisia de politică externă a Senatului.

În textul iniţial al proiectului de lege erau prevăzute mai multe taxe suplimentare: 30 de euro pentru documente de călătorie, 20 euro pentru viză, 10 euro pentru servicii notariale, 60 euro pentru servicii acte de stare civilă şi 20 euro pentru servicii diverse.
Membrii comisiei de specialitate au amendat, însă, articolul 7 din propunerea legislativă, precizând că taxa de urgenţă va avea un caracter unitar pentru toate serviciile consulare, iar în cazul documentelor de călătorie şi al vizelor, aceasta va fi dedusă din valoarea stabilită pentru prestarea acestor servicii.

De asemenea, comisia a aprobat şi eliminarea articolului 11 al propunerii de lege care stipula faptul că taxele percepute pentru vize nu se restituie, inclusiv taxa suplimentară. Potrivit membrilor Comisiei de politică externă din Senat, precizarea este „superfluă”, întrucât, conform ordonanţei Guvernului 3/2009 care completează Legea 198/2009, toate cheltuielile privind eliberarea vizelor, inclusiv taxele de urgenţă, sunt cuprinse în taxa unică europeană şi se deduc din aceasta.

În altă ordine de idei, membrii comisiei sesizate în fond au adăugat, prin amendament, faptul că pentru succesiunile lichidate prin intermediul misiunilor diplomatice şi al oficiilor consulare, fără angajarea de avocat, valorificarea de bunuri sau valori, se percepe o taxă de 10% din sumele efectiv realizate, care va face „venit la bugetul de stat”.

De asemenea, sumele în valută reprezentând cheltuielile de deplasare a funcţionarilor consulari legate de realizarea atribuţiilor, comunicările telefonice, telex, fax, corespondenţă prin poştă şi orice cheltuieli ocazionate de prestarea serviciilor consulare se încasează separat de taxele consulare stabilite potrivit legii, iar cu contravaloarea acestora se reîntregesc fondurile în valută alocate prin bugetul de stat misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare unde s-au încasat.

Potrivit vicepreşedintelui Senatului, Teodor Meleşcanu, care este şi unul dintre iniţiatorii proiectului de lege, modificarea Legii nr. 198/2008 reprezintă „un pas înainte”.
„Grupul parlamentar al PNL va vota în favoarea adoptării acestui proiect de lege, aşa cum a fost el amendat în comisia sesizată în fond – Comisia pentru politică externă. Prin aceste modificări, MAE obţine o mai mare flexibilitate. Ministerul va putea, de asemenea, să folosească o parte din fondurile obţinute din taxele consulare în vederea organizării unor acţiuni”, a subliniat senatorul liberal, marţi, de la tribuna Senatului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.