Viticultorii din Vrancea cer eliminarea de pe piaţă a amestecului cu vinuri din import

Viticultorii vrânceni au cerut oficialilor din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) interzicerea amestecului de vinuri româneşti cu vinuri importate şi vânzarea sortimentului obţinut ca produs românesc.

Preşedintele Federaţiei Viticultorul din Vrancea, Manole Toader, a arătat că în România se aduc vinuri de masă din Italia şi Spania, care apoi sunt amestecate cu vinuri româneşti şi comercializate în magazine sub denumiri româneşti la preţuri mici.
„Să nu se mai permită cupajarea vinului din import cu vin din România pentru a se vinde ca vin românesc. Cei din Italia, Spania huzuresc pe spatele viticultorilor din România”, a afirmat inginerul Manole Toader.

Alte solicitări ale viticultorilor vrânceni vizează reprezentarea acestora în Oficiul Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole, dar şi eliminarea interdicţiei prin care antrepozitele fiscale nu pot cumpăra vinul de la fermieri. Inginerul Manole Toader a arătat că, potrivit legislaţiei actuale, ţăranii au voie să facă vin, să îl deţină, dar nu au voie să îl vândă.

„Eu, care am un antrepozit fiscal şi produc vin, nu pot cumpăra vinul de la cei care îl au la mine în custodie pentru că ei nu sunt antrepozit fiscal. Trebuie să îi lase ţăranului dreptul de a vinde producţia. Noi nu facem comerţ pentru a fi trataţi ca şi comercianţi, iar cei de la Ministerul Finanţelor nu au înţeles acest lucru”, a evidenţiat Manole Toader.

Întâlnirea viticultorilor cu reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii în domeniul vitivinicol a fost organizată de Patronatul Naţional al Viei şi Vinului, în cadrul proiectului „Consolidarea patronatului şi dezvoltarea capacităţii acestuia de a participa la procesul decizional”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.