Angajatorii ar putea primi o subvenţie lunară timp de un an, pentru fiecare şomer angajat

– Angajatorii care incadreaza in munca someri ar putea beneficia timp de 12 luni de o subventie lunara pentru fiecare persoana incadrata, potrivit unei propuneri legislative depusa recent la Senat.

.
Potrivit expunerii de motive, acest proiect de lege presupune o adaptare a prevederilor art. 80 si 85 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si a stimularii ocuparii fortei de munca, la nevoile actuale ale pietei fortei de munca, lovita in aceasta perioada de disponibilizari colective si diminuari drastice ale fortei de munca active.

Astfel, potrivit proiectului, ”angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata someri indemnizati aflati in evidenta Agentiilor Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca la data de 31 decembrie 2009, primesc pentru o perioada de 12 luni, o subventie lunara pentru fiecare persoana incadrata, reprezentand o suma acordata diferentiat in functie de nivelul studiilor”:

a) 1 salariu de baza minim brut pe economie garantat in plata, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru persoanele incadrate ca urmare a ocuparii unui post pentru care conditia de pregatire este cea de finalizare a ciclului secundar superior liceal sau a invatamantului postliceal

b) 1,2 salarii de baza minime brute pe economie, garantate in plata, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru persoanele incadrate ca urmare a ocuparii unui post pentru care conditia de pregatire este cea de finalizare a ciclului secundar superior liceal sau invatamantul postliceal

c) 1,5 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru persoanele incadrate ca urmare a ocuparii unui post pentru care conditia de pregatire este cea de finalizare a invatamantului superior.

Masurile de stimulare nu se acorda in perioadele in care raporturile de munca sau serviciu sunt suspendate.

Totodata, angajatorii care incadreaza persoane din aceasta categorie sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale acestor salariati cel putin 2 ani de la data incadrarii in munca.

De asemenea, proiectul prevede faptul ca angajatorii care inceteaza raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor incadrate in conditiile de mai sus, anterior termenului stabilit, sunt obligati sa restituie in totalitate agentiei judetene pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare persoana , la care se adauga dobanda de referinta a BNR in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu.

Avocatnet.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Diana spune

    Noi cei care iesim de pe bancile facultatii.. ce facem?? Se ofera sprijin doar pentru cei care isi pierd locul de munca, in timp ce noua, absolventii de facultate fara experieta nu ni se ofera nimica.Si atunci cum sa prospere tara?Normal ca tineretul pleaca si cauta de lucru in alte tari…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.