Bancherii: cresc dobânzile la euro, scad dobânzile la lei

0

– Majoritatea bancherilor nu se asteapta la lucruri bune pe piata creditarii in acest an. Aceasta, in pofida faptului ca au bani si ca vor sa dea credite. Cauzele stagnarii creditarii sunt saracia populatiei, somajul in crestere, atingerea pragurilor de cerere solvabila pe fondul boom-ului imprumuturilor din anii trecuti. Dobanzile active la lei vor scadea, cel mai probabil, iar cele la valuta vor creste.

.
In privinta ratelor de dobanda la leu, acestea vor scadea, cel mai probabil, a declarat ieri Cristian Geanaliu, directorul trezoreriei Garantibank, in cadrul seminarului „Creditarea bancara, provocari si perspective”, organizat de FinMedia.

„Vedem un potential de scadere prin prisma faptului ca economia nu a iesit din recesiune. Exista un potential de scadere si deoarece dobanda la lei trebuie sa convearga catre cea la euro, prin prisma aderarii la moneda europeana”, a explicat acesta.

Alti factori care vor trage in jos dobanda la lei sunt actualul nivel al dobanzii la creditele in moneda nationala, „cele mai mari din Europa”, precum si politicile BNR de reducere a dobanzii de referinta si a rezervei minime obligatorii, a adaugat acesta.

Tendinta scaderii nu va insoti probabil creditele in valuta. Aceasta, deoarece tarile care detin valuta vor creste dobanzile pe masura iesirii lor din criza. Ceea ce le-ar putea trage in jos este, de asemenea, scaderea RMO la imprumuturile in valuta, asteptata din partea BNR in acest an.

România Liberă

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.