Cum s-a ajuns la situaţia dificilă a euro

Lipsa disciplinei fiscale nu este singurul şi nici măcar principalul factor responsabil pentru problemele Europei, nici chiar în Grecia unde guvernul a acţionat, într-adevăr, iresponsabil, şi şi-a ascuns această iresponsabilitate falsificând datele statistice, notează Paul Krugman, laureatul Premiului Nobel pentru economie pe 2008, într-un editorial publicat de cotidianul american The New York Times.

Potrivit lui Krugman, adevărata poveste din spatele impasului care a lovit acum zona euro nu are de-a face cu modul iresponsabil de a acţiona al politicienilor ci cu aroganţa elitelor – mai precis a acelor elite responsabile pentru faptul că Europa a adoptat moneda unică înainte să fie pregătită pentru un astfel de experiment.

Să considerăm cazul Spaniei, care înaintea crizei părea un cetăţean fiscal model. Datoriile sale erau scăzute – 43% din PIB, prin comparaţie cu Germania, cu 63% din PIB. Spania înregistra chiar excedente bugetare, iar reglementările din sectorul bancar erau exemplare. De asemenea, prin vremea sa caldă şi prin plajele sale, Spania era Florida Europei şi, asemenea Floridei, a înregistrat un boom al sectorului construcţiilor.

Rezultatul a fost o creştere economică rapidă cu o inflaţie semnificativă: între 2000-2008, preţurile la bunurile şi la serviciile spaniole au crescut cu 35%, prin comparaţie cu o creştere de doar 10% în Germania. Ca urmare a creşterii costurilor, exporturile spaniole au devenit din ce în ce mai necompetitive, însă creşterea locurilor de muncă a rămas puternică drept consecinţă a boom-ului din sectorul construcţiilor.

A venit apoi criza. Şomajul a crescut, iar bugetul a înregistrat un deficit puternic. În această situaţie, argumentează Krugman, guvernul nu poate face prea multe pentru a determina ameliorarea situaţiei. Principala problemă economică, crede semnatarul articolului, este că preţurile şi costurile au ieşit din rând faţă de cele din restul Europei.

Dacă Spania ar fi avut vechea sa monedă, peseta, ar fi putut rezolva problema rapid prin devaluarea sa – să spunem prin reducerea valorii unui peseta cu 20% în raport cu alte monede europene. Însă Spania nu mai deţine propria sa monedă, ceea ce înseamnă că îşi poate recâştiga competitivitatea doar prin intermediul unui proces încet şi dificil de devaluare.

Acum, dacă Spania ar fi fost un stat american, lucrurile nu ar fi stat atât de rău, pentru că, măcar preţurile şi costurile nu ar fi ieşit atât de mult din rând. Însă Spania nu este un stat american, iar rezultatul este că ţara are probleme mari. Desigur, Grecia are probleme şi mai mari, deoarece grecii, spre deosebire de spanioli, s-au comportat iresponsabil din punct de vedere fiscal.

Cu toate acestea, Grecia este o economie mică, ale cărei probleme sunt importante în primul rând pentru că ele se reflectă asupra economiilor mai mari, cum ar fi Spania. Prin urmare, inflexibilitatea monedei euro, crede Krugman, stă în centrul crizei. Nu ar trebui să ne surprindă, spune editrialistul: cu mult înainte de apariţia euro, economiştii au avertizat că Europa nu este pregătită pentru o monedă unică. Însă avertismentele au fost ignorate, iar criza a venit.

Pe de altă parte, prăbuşirea euro este aproape de negândit. Pentru a face euro să funcţionze, Europa trebuie să avanseze şi mai mult către o uniune politică pentru ca naţiunile europene să înceapă să funcţioneze într-o manieră mai asemănătoare cu statele americane. Acest lucru nu se va întâmpla curând.

În următorii ani vom asista probabil la un proces dureros în care vor exista împrumuturi, însoţite de cereri de austeritate sălbatică, toate pe fondul unui şomaj ridicat, perpetuat de o inflaţie puternică. Este însă important să înţelegem natura greşelii făcute de Europa: este adevărat că unele guverne s-au purtat iresponsabil, însă problema fundamentală a fost credinţa arogantă că Europa ar putea face să funcţioneze o monedă unică europeană în pofida avertismentelor că nu era pregătită pentru aceasta.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.