De ce întârzie Europa să se redreseze ?

2

Zona euro a înregistrat în trimestrul al patrulea din 2009 o creştere mai slabă decât se prevăzuse, de 0,1% faţă de trimestrul al treilea, potrivit unei prime estimări publicate de Oficiul European de Statistică Eurostat.

Este o încetinire severă, după o creştere de 0,7% în trimestrul al treilea. Anul trecut, activitatea celor 16 ţări din zona euro a scăzut cu 4%, scrie cotidianul francez La Croix. Prima estimare este descurajatoare, sunt de părere analiştii. Mai ales dacă este comparată cu creşterea de 5,7% din trimestrul al patrulea din Statele Unite – calculată în ritm anual – şi cu cea de 4,6% a Japoniei, în acceaşi perioadă.

Întreprinderile americane şi-au relansat producţia pentru a răspunde evoluţiei consumului. Au putut s-o facă pentru că stocurile lor erau mai mici decât cele din Europa. Japonezii au profitat de relansarea economiei chineze, lucru care a favorizat exporturile japoneze, precizează analiştii intervievaţi de La Croix. Estimarea Eurostat indică faptul că, în zona euro, perioada cea mai grea a trecut, adăugând că relansarea va fi slabă.

Analiştii iau ca exemplu domeniul locurilor de muncă: în Statele Unite, odată cu criza, piaţa muncii s-a degradat mai repede şi mai violent decât în zona euro. Prin urmare, relansarea se traduce astăzi prin mai multe angajări în Statele Unite decât în Europa.
Relansarea va îmbrăca diferite forme în ţările zonei euro, spun analiştii. Spania va fi printre ultimele, pentru că trebuie să-şi restabilească finanţele publice, în timp ce Germania va contribui la creşterea comună prin exporturi.

Economia respectă o schemă aproape clasică: Germania exportă investiţii în China, care construieşte uzine pentru a exporta în Statele Unite. Franţa profită de această mişcare exportând bunuri intermediare în Germania. Criza a arătat că această organizare implică riscuri, odată cu căderea comerţului internaţional. Acesta s-a redus cu 10% într-un an, ceea ce explică încetinirea bruscă a economiei germane de anul trecut.

Va mai trebui poate să treacă o bună perioadă de timp până ce China va înlocui Statele Unite în poziţia de locomotivă mondială a creşterii. În prezent, China exportă cu mult mai mult decât importă. Însă chinezii constată, cu ocazia crizei, că sunt foarte dependenţi de Statele Unite în ceea ce priveşte exporturile şi rezerva de valută.
Prin urmare, China prevede să-şi reechilibreze economia pentru a o face să se bazeze mai mult pe cererea internă. Este unul din obiectivele colosalului său plan de relansare, spun analiştii consultaţi de cotidianul francez La Croix.

loading...
Citește și
2 Comentarii
  1. pensionar spune

    Capitalismul a dat faliment, nu mai poate reveni, pietele de desfacere s-au terminat, forta de munca prost platit s-a terminat, si toti vor profit ca in secolul 19 cand era la moda explatarea omului de catre om ,cu profit foarte mare, la bogati.Trebuie inventat ceva nou in era informatiilor, a dreptului omului, bogatiei imense, sfidatoare, in conparatie cu milioane de saraci, terminarea resurselor de materie prima din tarile sarace, pe nimic.

  2. lione spune

    Revenirea e pe drumul cel bun…primii pasi,…oameni* care au acceptat chiar 5-7 functii* odata,cei drept…in consilii de administratie,altii accepta ,de dragul crizei,bineinteles,sa-si imparta functia,chiar de …director,cu alti 2-3,numai sa fie locuri de munca…cat stres pe capul lor… cum sa nu contribuim si noi cu o suta-2 de ron,doar si ceausescu mai punea o suta…e adevarat,nu din salariu,da dadea…!de ce nu scrieti in…fereastra la tv. ce venituri au cei care vorbesc si ne plang de mila…Ce faceti concret,nu ce ar trebui…ce lege s-a dat in ultimul timp…20 de ani,care sa foloseasca celui de rand…de ce nu plafonarea pensiilor….de ce nu respectarea raportului de 1 la 15 …conform salariului lui…(in)GHETEA…20 MII EURO:15…NU AR FI RAU…ce credea lumea ca-si pot face nevoile…in galetile pdl fara sa plateasca si cei care nu s-au dus sa le ia…!??

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.