Elena Udrea: Sperăm ca în două luni certificatul energetic să devină obligatoriu

Certificatul energetic pentru clădiri ar putea intra în vigoare peste două luni, după ce va exista un număr suficient de auditori, a declarat miercuri (17 februarie 2010) ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, la finalul şedinţei de Guvern.

„În două luni acest certificat va intra în vigoare, noi sperăm ca atunci sa avem suficient de multi auditori pentru a face acest lucru. De asemenea, ministerul a achiziţionat două programe care vor permite introducerea unor date legate de locuinţă şi deci obţinerea rapidă a acestui certificat”, a spus ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Potrivit sursei citate, România trebuia sa implementeze acest certificat de la 1 ianuarie 2010, dar încă nu a intrat în atenţia Comsiei Europene, şi speră ca „acest lucru să nu se întâmple nici până la momentul când certificatul va deveni obligatoriu „.

Prin certificatul energetic, potenţialul cumpărător sau chiriaş este informat asupra performanţei energetice a apartamentului, exprimată, în principal, prin consumul total anual specific de energie, exprimat în kWh/mp arie utilă, respectiv prin consumul de căldură anual specific pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat, dar şi asupra eficienţei energetice a apartamentului, prin încadrarea acestuia într-o clasă energetică, în funcţie de consumul total anual specific de energie.

De asemenea, certificatul conţine o serie de recomandări pentru îmbunătăţirea calităţii locuinţei, din punctul de vedere al consumurilor energetice. Majoritatea clădirilor vechi din România sunt încadrate în clasele energetice C şi D având consumuri specifice anuale pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat peste 200 kWh/m2 an.
Certificatul este valabil 10 ani de la data emiterii şi se elaborează de către auditori energetici pentru clădiri, persoane fizice atestate.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata