Este posibil ca planeta să nu se încălzească, spun oamenii de ştiinţă

Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) se confruntă cu noi provocări, în condiţiile în care mai mulţi oameni de ştiinţă se îndoiesc de faptul că temperaturile la nivel global cresc inexorabil ca urmare a poluării de care se fac responsabili oamenii, relatează cotidianul britanic The Times.

În ultima sa evaluare, grupul interguvernamental privind schimbările climatice al ONU (IPCC )subliniase că dovezile potrivit cărora planeta se încălzeşte sunt ‘lipsite de echivoc’ şi avertizase că gazele cu efect de seră se fac deja responsabile de o creştere cu 0,7 grade Celsius a temperaturii. De asemenea, mai avertizau aceştia, până în 2100 este posibilă o încălzire cu 5-6 grade Celsius, cu efecte devastatoare asupra oamenilor şi asupra faunei şi florei.
Concluziile aceste evaluări au fost însă contestate de o nouă cercetare, la care au participat şi cercetători britanici, care sugerează chiar că nu ar fi vorba deloc de o încălzire a planetei.

‘Înregistrările temperaturilor nu pot constitui un indicator credibil al schimbărilor la nivel global’, atrage atenţia John Christy, specialist în ştiinţa atmosferei la University of Alabama din Huntsville. Îndoielile lui Christy şi ale unui număr de cercetători se concentrează asupra miilor de staţii meteo din lume, care au fost folosite pentru a culege date privind temperaturile în ultimii 150 de ani.

Rezultatele înregistrate de staţii meteo, cred aceştia, au fost serios afectate de factori cum ar fi urbanizarea, schimbarea utilizării terenurilor, dar şi a faptului că, în multe cazuri, respectivele staţii au fost mutate din loc în loc. Christy a publicat mai multe articole care analizează problema în trei regiuni: Africa de Est şi statele americane California şi Alabama.
‘Povestea este aceeaşi pentru fiecare dintre ele’, explică el. ‘Datele arată o încălzire evidentă, însă creşterea aparentă a temperaturii a fost cauzată de fapt de factori locali, care au afectat rezultatele înregistrate de staţiile meteo’, atrage atenţia el.

IPCC se confruntă cu critici similare din partea lui Ross McKitrick, profesor de economie la University of Guelph, Canada, invitat de grupul interguvernamental pentru a-i evalua ultimul raport.
Această experienţă l-a transformat într-un puternic critic al concluziilor formulate în raport, publicând în acest sens o cercetare în care pune sub semnul întrebării metodele de analiză ale IPCC. El susţine că datele IPCC privind clima sunt contaminate de efecte de suprafaţă, cauzate de industrializare.

Ideea că măsurătorile ar fi distorsionate de o serie de factori este susţinută de un studiu privind staţiile meteo americane, unde co-autor este Anthony Watts, un meteorolog american, sceptic în privinţa schimbării climatice. Studiul său este ilustrat de fotografii cu staţii meteo prezente în locaţii unde datele citite sunt distorsionate de echipamente generatoare de căldură cum ar fi unităţile de aer condiţionat.

Spre exemplu, în Marea Britanie, o staţie meteo de pe aeroportul din Manchester a fost construită atunci când în jur existau numai câmpuri. Acum, staţia meteo este înconjurată de clădiri care generează căldură.
Terry Mills, profesor de statistică aplicată la Loughborough University, a analizat aceleaşi date ca IPCC şi a descoperit că încălzirea pe care o semnalase grupul interguvernamental în ultimii 30 de ani se putea datora la fel de bine fluctuaţiilor întâmplătoare ca şi impactului gazelor cu efect de seră.

Descoperirile lui Mills urmează să fie publicate în revista pe probleme climatice “Climatic Change”. Pe de altă parte, Kevin Trenberth, unul dintre autorii importanţi ai capitolului despre schimbările de temperatură observate din raportul IPCC admite că au existat probleme cu înregistrările termometrelor, dar că de acestea s-a ţinut cont în raportul final.
‘Nu doar creşterile de temperatură ne spun că planeta se încălzeşte’, a declarat el. ‘Este vorba şi de schimbări fizice cum ar fi faptul că nivelul mării s-a ridicat cu cinci inch din 1972, de reducerea cu 40% a calotei glaciare sau de diminuarea acoperirii cu zăpadă a emisferei nordice’, a precizat el.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.