Inevitabila îmbătrânire a Europei

Un forum pe tema viitorului demografic al Europei desfăşurat la Madrid a avertizat că fluxurile migratorii şi impulsionarea natalităţii nu compensează efectele longevităţii în Uniunea Europeană. Politicile europene de impulsionare a natalităţii nu vor compensa efectele îmbătrânirii continentului pe termen scurt.

Chiar şi în cazul în care s-ar permite intrarea masivă de imigranţi, tot nu s-ar obţine un efect imediat. Aceasta a fost teza susţinută de François Heran, de la Institutul Naţional de Studii Demografice din Paris, la o conferinţă pe tema îmbătrânirii populaţiei şi a fluxurilor migratorii, prezentată de Fundaţia Areces, la Madrid, notează ziarul El Pais.

“O politică de natalitate şi o politică de introducere a imigranţilor tineri timp de decenii nu poate minimaliza impactul îmbătrânirii populaţiei. Pe termen lung, da, dar nu în următorii 50 de ani, în care acest fenomen va fi inevitabil. Trebuie să facem o distincţie foarte clară între acea parte sortită inexorabil îmbătrânirii şi acea parte care, teoretic, ar putea fi contracarată printr-o politică decisivă”, a susţinut expertul francez.

Citeste si:  Banca Mondială avertizează asupra crizei alimentare globale

François Heran a subliniat că, începând din anii 60 ai secolului trecut, aproape toate ţările din emisfera occidentală au asistat la o creştere spectaculoasă a speranţei de viaţă a populaţiilor lor. Şi, în acelaşi timp, multe dintre ele la o scădere drastică a ratei natalităţii, cum a fost cazul Spaniei, Germaniei şi Italiei, între altele. Franţa este una din puţinele ţări europene cu o rată a natalităţii relativ constantă, la nivel înalt, a subliniat demograful, şi care este în prezent de 2,02 copii, în timp ce în Spania este de 1,46.

Dar bilanţul pozitiv francez împiedică doar o îmbătrânire ‘dinspre jos’, altfel spus din cauza unei fecundităţi sub pragul de înlocuire a generaţiilor. “În pofida excepţiei franceze în materie de fecunditate, nu vom scăpa de îmbătrânire’, a precizat el. Mai ales din cauză fenomenului ‘baby boom’ din anii 60 şi începutul anilor 70, care într-un viitor apropiat, va adăuda un nou ‘prag’ la piramida vârstelor.

Citeste si:  Agenda subţire a preşedintelui Bush

“Am început să dezbatem în Franţa pentru a afla dacă bilanţul migrator este de la unu la o mie sau de doi la o mie, în timp ce în Spania este 15 la o mie sau de 12 la o mie, ceea ce reprezintă cifre uriaşe. ’12 la o mie, înseamnă 1,2% în fiecare an”, a declarat Heran pentru a sublinia importanţa imigraţiei în Spania din anul 2000 până în 2008, înainte de izbucnirea crizei. Acest flux împiedică ‘scăderea populaţiei active’, a subliniat expertul.

Nu poate evita totuşi, îmbătrânirea ‘dinspre sus’, care rezultă din creşterea speranţei de viaţă, a persoanelor de 65 şi peste această vârstă. Cel puţin nu în următorul jumătate de secol. Pe de altă parte, presupune un posibil conflict pentru societatea spaniolă actuală: “Se poate vorbi în oarecare măsură, de un boom migrator în Spania’, a remarcat demograful francez. Datele fac referire la o creştere intensivă şi bruscă datorită unei economii sustenabile.

‘Toate studiile care s-au făcut asupra impactului crizei economice au demonstrat că, de multe ori, cea de-a doua generaţie a avut mai multe dificultăţi de integrare şi de inserţie economică decât prima. Mă tem că impactul crizei economice din Spania va fi la fel de serios pentru a doua generaţie care începe să se dezvolte în Spania’, a spus Heran.

Citeste si:  PIB-ul pe anul 2009 a scăzut cu 7,1 la sută faţă de 2008

Sistemele sociale de pe celălalt mal al Atlanticului nu vor scăpa nici ele de dilema îmbătrânirii prelungite. Iar aceasta, în pofida faptului că SUA au ‘o vitalitate demografică impresionantă” şi o speranţă de viaţă mai mică, comparativ cu multe ţări din Uniunea Europeană sau Japonia. Paradigmele SUA şi Marii Britanii au început să distanţeze negativ începând din epoca Reagan şi Thatcher, cum a subliniat Héran.
‘Datorită ratei de fecunditate, aportului imigranţilor etc, SUA vor fi capabile de o creştere de 25% a populaţiei lor active”. În anii următori, totuşi, ‘se vor confrunta cu o îmbătrânire formidabilă’, a conchis el.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata