Înfruntând România, Transnistria vrea să găzduiască un sistem antirachetă rusesc

Presa internaţională comentează reacţia regiunii separatiste Transnistria la planurile SUA privind scutul antirachetă, aceasta oferindu-se să găzduiască rachete ruseşti.

Totodată, relevă că oferta făcută de liderul transnistrean Igor Smirnov survine la scurt timp după ce România şi Bulgaria s-au alăturat Poloniei şi Cehiei în dorinţa de a juca un rol în planurile Washingtonului privind un sistem de apărare în Europa.

SUA vor să desfăşoare elemente de bază ale scutului lor antirachetă în ţările vecine România şi Bulgaria, spre marea îngrijorare a Rusiei. Liderul transnistrean Igor Smirnov a declarat că Rusia nu i-a solicitat să găzduiască aceste rachete, dar o cerere în acest sens va fi aprobată.
Transnistria, care şi-a declarat independenţa de Republica Moldova în 1991, are deja pe teritoriul său desfăşurate trupe ruseşti şi găzduieşte un depozit de armament.
BBC aminteşte că ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a cerut deja o explicaţie din partea SUA privind planurile Washingtonului de apărare antirachetă.

În ultimele zile au apărut detalii privind propunerea făcută de SUA României şi Bulgariei: rachete de interceptare cu baza pe mare, pe nave americane staţionate în Marea Neagră, încă de anul viitor, şi rachete terestre operaţionale din 2015. Aceste planuri au suscitat critici dure din partea Moscovei, unde unii oficiali au descris un proiect anterior de amplasare a unui radar şi a unor rachete în Cehia şi Polonia drept o ameninţare la adresa Rusiei.

BBC menţionează că, în cadrul unui demers separat, premierul moldovean Vlad Filat şi ministrul român de interne Vasile Blaga au îndepărtat simbolic gardul de sârmă ghimpată ce data din timpurile sovietice şi au inaugurat punctul de trecere a frontierei peste râul Prut, Rădăuţ i-Lipcani, între cele două ţări. Noul guvern din R.Moldova, ales în vara trecută, a dorit legături mai strânse cu România şi Uniunea Europeană şi a renunţat la orientarea pro-Moscova a predecesorului său.

Transnistria este gata să găzduiască rachete ruseşti ca răspuns la planurile SUA de a desfăşura un sistem controversat de apărare antirachetă în Europa, relevă şi cotidianul The Irish Times. Igor Smirnov a declarat că va primi favorabil o cerere din partea Kremlinului de a găzdui pe teritoriul transnistrean rachete tactice Iskander. “Nu suntem împotriva prezenţei de trupe ruseşti care să deţină arme standard sau de alt tip pe teritoriul nostru”, a declarat Smirnov în cursul unei vizite la Moscova.

“Atât timp cât este vorba de rachete Iskander, am spus de mult timp că suntem pregătiţi”, a mai precizat Smirnov. Şi ziarul irlandez aminteşte că Transnistria, o fâşie îngustă de pământ aflată între Ucraina şi frontiera estică a Republicii Moldova, găzduieşte un depozit imens de arme datând din perioada sovietică, păzit de militari ruşi.
Criticii lui Smirnov îl acuză că conduce acest teritoriu ca pe un fief personal, reducându-i la tăcere pe opozanţii săi şi profitând de orice tip de trafic, de la ţigări la arme, acuzaţii pe care el le neagă.

Teritoriul opac şi izolat, a cărui independenţă autoproclamată nu este recunoscută în plan internaţional, este locuit în principal de vorbitori de limba rusă care au luptat pentru eliberarea de sub regimul moldovenesc după colapsul URSS, din cauza temerii că Moldova ar dori unirea cu România vecină, cu care majoritatea populaţiei moldovene împărtăşeşte limba şi relaţii culturale şi istorice puternice, relevă Irish Times.

Rusia a acordat paşapoarte multor rezidenţi din Transnistria, provocând îngrijorare în rândul moldovenilor, Chişinăul relevând că Moscova a acordat de asemenea cetăţenie unor persoane care locuiesc în regiuni separatiste ale Georgiei, înainte de a declanşa un conflict armat cu Tbilisi, şi a recunoscut independenţa acestor provincii, în 2008. Oferta făcută de Smirnov Kremlinului survine la scurt timp după ce România şi Bulgaria s-au alăturat Poloniei şi Cehiei în dorinţa de a juca un rol în planurile Washingtonului privind un sistem de apărare în Europa, mai notează ziarul irlandez.

Generalii ruşi spun că planul amână un acord privind un nou tratat de reducere a armamentului nuclear. Potrivit Voltaire Network (reţea de grupuri de presă nealiniate, n.red), Igor Smirnov, liderul provinciei nerecunoscute internaţional Transnistria, şi-a exprimat îngrijorarea privind anunţul desfăşurării unui sistem de interceptoare americane de rachete în România.

Web site-ul ţine să precizeze că Transnistria, cu o populaţie majoritar rusofonă, s-a considerat un stat independent încă de la dizolvarea URSS. Cu toate acestea, având în vedere că a făcut parte din Republica Moldova în perioada sovietică, Transnistria este privită ca regiune secesionistă de către comunitatea internaţională.
Voltaire Network mai notează că, în 1992, militari moldoveni şi români, supervizaţi de consultanţi NATO, au încercat în zadar să distrugă provincia. De atunci, la cererea Transnistriei, forţele ruseşti au menţinut în teritoriu o misiune de menţinere a păcii.

Smirnov a mers mai departe, oferindu-se să găzduiască elemente ale sistemului rusesc antirachetă în cazul desfăşurării acestora, aşa cum preconizează Rusia.
Potrivit site-ului iranian de ştiri Hamsayeh.Net, drept alt indiciu al tensiunilor crescânde dintre Washington şi Moscova, unele ţări din Europa de Est au declarat că sunt gata să găzduiască un sistem rusesc şi un sistem american antirachetă pe teritoriul lor.

După Polonia, care a declarat vrea să găzduiască scutul antirachetă în apropiere de frontiera Rusă, a urmat România. Moscova a ripostat prin a spune ca este gata sa desăşoare rachete Iskander în enclava Kaliningrad, în apropiere de Polonia. Statele Unite spun că sunt îngrijorate de un eventual atac cu rachete din partea unor ţări precum Iranul şi din acest motiv vor desfăşura un scut uriaş în jurul Europei de Vest.

Dar Moscova consideră că un astfel de scut masiv nu ar putea fi împotriva ameninţării iraniene, având în vedere că puterea balistică a Teheranului se află încă în fazele sale rudimentare, utilizând tehnologia din anii 1950, precizează site-ul iranian. Potrivit Hamsayeh.Net, Washingtonul a recurs recent la noi serii de politici agresive faţă de Moscova şi Beijing, pentru a arăta că SUA sunt încă o forţă ce trebuie luată în considerare.

Aceasta în pofida eşecurilor continue ale Occidentului în zone strategice precum Orientul Mijlociu şi America Latină, ţine să sublinieze site-ul. În plus, administraţiile americane care s-au succedat nu au fost capabile să ţină în frâu dezvoltarea economică rapidă a Chinei, care constituie cea mai mare ameninţare dintre toate la adresa hegemoniei globale occidentale, mai notează site-ul.

Citește și
1 Comentariu
 1. valentin vasilescu spune

  Cu scut sau fara in Ro, Basarabia a fost data de SUA rusilor. Restul e apa de ploaie. Scutul anti-racheta american, amplasat pe teritoriul Romaniei, nu protejeaza absolut de loc teritoriul Romaniei, nici al SUA si nici pe cel al statelor din Europa, impotriva rachetelor iraniene. Spre deosebire de romani, polonezii au analizat atent programul spatial iranian si au procedat in consecinta.
  1. Primul zbor test iranian sub-orbital a avut loc pe 4 februarie 2008, utilizind racheta cu doua trepte Kavoshgar-1 ( derivata din racheta balistica Shahab-3), care a urcat la altitudinea de 200 km. Dupa 300 secunde, racheta a reintrat in atmosfera. La 17 august 2008 ultima treapta a rachetei iraniene Safir, fara nici o incarcatura utila, a fost pusa pe orbita la 650 km altitudine. Obiectul devenind satelit artificial si executind circa 6 rotatii ale Pamintului la fiecare 24 de ore. Pe 2 februarie 2009, Iranul a plasat pe orbita ( perigeu 245, apogeu 361 km, inclinare = 55 grade, rotatie completa la fiecare 90 de minute ), primul sau satelit de comunicatii numit Omid ( 27 kg ). Lansarea s-a efectuat cu racheta SAFIR-2 ( 22 m lungime, 1,25 diametru, masa = 26 tone ).
  http://www.mediafax.ro/externe/primul-satelit-iranian-plasat-pe-orbita-video-3855352
  Prima treapta a rachetei Kavoshgar-1 functioneaza 90 de secunde si are rolul de a-i imprima o viteza de 2 km/s, necesara strabaterii atmosferei dense, ridicind-o astfel la altitudinea de 40-50 km. Trebuie mentionat ca pe masura ce combustibilul de la bord se consuma, masa rachetei scade si prin urmare creste acceleratia sa. Cea de-a doua treapta, urca racheta pina la altitudinea de 200 km, ii inclina traiectoria paralel cu suprafata Pamintului si o accelereaza pina la viteza de 7,9 km/s (29.000 km/h ) . Aceasta este numita si prima viteza cosmica, intrucit la aceasta valoare forta centrifuga a rachetei egaleaza forta atractiei gravitationale si aceasta devine satelit al Pamintului. Satelitii cu altitudini joase sunt plasati de regula pe orbite la unghiuri apropiate de 90 de grade fata de Ecuator ( 57-86 de grade ), evitandu-se astfel intrarea in centurile de radiatii Van Allen.
  La 3 februarie 2010, o racheta iraniana Kavoshgar-3, transportind o capsulă experimentala cintatind 330 kg, cu organisme vii la bord ( soareci si testoase ) a efectuat un zbor la 500 km altitudine, pe orbita Pamintului. http://www.antena3.ro/stiri/externe/iran-a-lansat-cu-succes-in-spatiu-o-racheta-ce-transporta-soareci-si-testoase_91233.html
  Ca o similitudine, al doilea satelit artificial al Pamintului, Sputnik-2, lansat la 3 noiembrie 1957, cântarea 508,3 kg şi avea un pasager: căţeluşa Laika. După 163 de zile, timp în care satelitul a efectuat 2370 de rotaţii circumterestre, a intrat în atmosferă terestră.
  2. Asadar, Iranul dispune de rachete capabile sa zboare pe orbite joase deasupra Pamintului. Procedeul de lovire prin zbor cosmic fractionat ( Fractional Orbital Bombardment System -FOBS) a fost introdus in terminologia militara de catre sovietici ca urmare a testelor din perioada 1962-1969 ( efectuate cu sistemele R-36, inzestrate cu rachete 8К69 ) si consta in plasarea unei rachete balistice intercontinentale pe o orbita joasa a Pamintului, de unde, la comanda, dupa citeva rotatii sau dupa citiva ani, reintra in atmosfera terestra si lovea un anumit obiectiv inamic.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Fractional_Orbital_Bombardment_System
  Avantajul consta in faptul ca nu existau limite in ceea ce priveste raza de actiune a rachetei, iar predictibilitatea obiectivului vizat era imposibila pina la inceperea reintrarii in atmosfera. Asadar, racheta era lansata de exemplu in directia polului Nord si orbita apoi deasupra polului Sud, apropiindu-se de teritoriul SUA de la sud catre nord, pentru a reinta in atmosfera din orice directie, inclusiv din directia opusa celei in care era orientat lantului de alarmare indepartata- NORAD. Rachetele iraniene Kavoshgar au dovedit ca sunt capabile sa se plaseze pe orbita Pamintului si sa execute un zbor cosmic fractionat. Circa 40 de sisteme R-36 M2 (RS-20V) ramin in serviciu in armata rusa pina in 2019. Cam tot atitea sisteme ar trebui sa aiba in inzestrare sau déjà pe orbita si SUA.
  3. Ingrijoratoare este reactia pe deplin previzibila a Federatiei Ruse care are déjà operationale 2 radare antibalistice pe litoralul marii Negre : tip Krona de la Zelenchukskaya ( 120 km E Soci ) si Voronezh ( in gama decimetrica ) de la Armavir ( 150 km N Soci ) . Logic vorbind, intentia de amplasare a scutului anti-racheta american in Romania conduce automat la reactivarea de catre Federatia Rusa a radarului anti-balistic de la Sevastopol ( operat acum de ucrainieni ) si a celui de la Mukachevo din Ukraina ( situat la 70 km N de Satu Mare ), dezafectat cu citiva ani in urma.
  Pe cale de consecinta, Rusia este impinsa spre pasul urmator : dislocarea unor complexe anti-racheta de tip A-135, inarmate cu interceptoroare 53T6 sau 51T6 ( SH-11/ABM-4 Gorgon sau Gazelle in cod NATO ) si prevazute cu focos nuclear de proximitate 10 kT. De la lansare si pina la impactul cu tinta balistica, timpul de zbor al rachetei A-135 nu depaseste 85 de secunde, ceea ce implica o acceleratie fantastica datorata vitezei imprimate de ordinul a 4,5-6km/s , adica Mach 10-15. Pentru ca acesti interceptori de rachete balistice sa-si indeplineasca misiunea, trebuie ca ei sa fie amplasati in silozuri nou create, intr-un avanpost cit mai apropiat de teritoriul Romaniei, locatia ideala fiind Transnistria. Securitatea acestor complexe nu poate fi realizata decit prin transferarea in zona a unei forte rusesti de reactie rapida, cu o puternica componenta aeropurtata.
  In numarul din 6 decembrie 2006, Kommersant arata ca din noua centura de aparare antibalistica a Moscovei operationala din anul 1982 ( si proiectata ca un lant de 5-8 locatii a cite 12-16 silozuri anti-racheta initial de tip A-35, fiecare ) au fost dezafectate 32 de silozuri. La restul rachetelor fiind inlocuit focosul nuclear cu unul clasic de 150kg. Rachetele anti-racheta astfel rezultate, au fost conservate si pregatite pentru a fi amplasete in alte locatii.
  Racheta A-135 a fost proiectata sa intercepteze si sa nimiceasca rachetele balistice inainte de reintrarea acestora in atmosfera. Motiv pentru care bataia maxima a rachetei, lunga de 10 m si cu un diametru de 2 m, este de 300km, iar altitudinea de interceptare este intre 80 si 180 km. In raza de actiune a unei rachetei A-135 amplasate in Transnistria, intra R. Moldova si teritoriul romanesc situat la est de aliniamentul Carpatilor Orientali, pina la gurile Dunarii. Adica orasele Galati, Braila, Bacau, Iasi, Suceava, etc.
  De mentionat faptul ca detonarea focosului de proximitate la 80 km altitudine, contamineaza radioactiv o suprafata terestra de 800 km patrati, iar la 150 km altitudine, contamineaza 1.500 km patrati.
  Valentin Vasilescu
  http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.mp?idm=315&cam=2&leg=2000&pag=0&idl=1

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.