Problemele la legea salarizării unitare sunt generate de contabili

Problemele privind aplicarea Legii unitare de salarizare sunt generate de contabilii de la unele instituţii publice, care fac neconcordanţe la încadrările de personal, i-a explicat miercuri (17 februarie 2010) ministrul Muncii, Mihai Şeitan, premierului Emil Boc, la începutul şedinţei de Guvern.

„Sunt neconcordanţe în încadrările pe care le fac local nişte contabili, la instituţii, şi pe care le verificăm cu direcţiile de prestaţii sociale”, a spus Şeitan, întrebat fiind de premierul Boc despre „problemele privind salarizarea”. În context, Boc a apreciat că prevederile Legii unitare de salarizare sunt clare. „Articolele din lege sunt foarte clare şi explicite”, a afirmat premierul.

Ministrul Muncii a explicat, însă, că, deşi prevederile legii sunt clare, unii contabili greşesc încadrările, iar salariaţii reclamă că primesc salarii mai mici decât li s-ar cuveni.
„Sunt clare, dar contabilii greşesc la încadrări şi oamenii vin şi reclamă că au salarii mai mici, dar compară cu altă perioadă a anului trecut, nu cu decembrie, de acolo se trag multe”, a menţionat ministrul Şeitan.

Prin aplicarea Legii unitare de salarizare nu vor scădea salariile aflate în plată la 31 decembrie 2009, sublinia, marţi, secretarul de stat în Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Valentin Mocanu, care coordonează verificările direcţiilor de prestaţii sociale privind aplicarea Legii salarizării unitare. La reîncadrarea personalului bugetar sporurile prevăzute de lege sunt introduse în salariul de bază în cuantumul existent la 31 decembrie 2009.

Ceea ce rămâne în afara acestui salariu de bază sunt sporurile pentru condiţii de muncă care se acordă în cuantum de maximum 30 la sută din suma salariilor de bază pe total ordonatori de credite. „Dacă au existat situaţii în care un angajat a constatat că i s-a diminuat veniturile înseamnă că ordonatorul de credite nu a interpretat bine legea”, a precizat secretarul de stat.

În anul 2010, majorarea salariilor, a soldelor funcţiilor de bază şi a indemnizaţiilor lunare se face numai pentru acelea care au un nivel mai mic de 705 lei pe lună şi numai dacă în mod cumulat cu sporurile şi indemnizaţiile acordate nu este depăşită această valoare.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.