EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(0%)
RUB
0,06 RON
(0%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

Serviciul spaniol de informaţii cercetează „atacurile” mediatice asupra economiei Spaniei

0

Madridul încearcă să calmeze temerile că Spania ar putea fi următoarea Grecie. Din acest motiv, serviciul spaniol de informaţii ar analiza, potrivit presei spaniole, dacă mass-media anglo-saxone încearcă să submineze încrederea în economia spaniolă printr-o serie de ‘atacuri speculative’, relatează publicaţia germană Der Spiegel.

Cu o Spanie care suferă de cea mai ridicată rată a şomajului din UE şi a cărei economie este aşteptată să rămână în recesiune pentru cel puţin un an, situaţia pare sumbră pentru premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero. Se pare însă că guvernul de la Madrid a găsit un ţap ispăşitor convenabil pentru probleme sale: mass-media anglosaxone, aliate cu speculatorii doritori să submineze euro.

Duminică, cotidianul de centru-stânga El Pais a relatat despre faptul că serviciul spaniol de informaţii analizează ‘atacurile speculative’ care au lovit Spania după criza din Grecia. Citând surse neprecizate, El Pais susţine că Centrul Naţional de Informaţii (CNI) investighează dacă ‘atacurile investitorilor şi agresivitatea unei părţi a mass-media anglo-saxone au la bază forţele pieţii şi provocările cu care se confruntă economia spaniolă sau dacă nu cumva este ceva mai mult în spatele acestei campanii’.

Şi chiar dacă Spania, a cincea economie din UE, a evitat uriaşa datorie publică acumulată de către Grecia, iar băncile sale sunt în continuare solide, supra-dependenţa economiei de sectorul construcţiilor în timpul boom-ului economic a împins economia către recesiune, fiind înregistrată o rată a şomajului de 19% şi probleme în reducerea cheltuielilor sectorului public.

Investitorii au devenit din ce în ce mai îngrijoraţi în privinţa creşterii nivelurilor datoriilor în zona euro şi a abilităţii unor guverne de a gestiona finanţele publice, cum ar fi cele din Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia şi Spania. La rândul lor, economiştii au pus la îndoială declaraţiile guvernului de la Madrid că economia va creşte cu aproximativ 3 procente până în 2012.

Deficitul Spaniei a urcat la 11,4 % din PIB, cu mult peste limita zonei euro de 3 procente. Există îndoieli că ţara va putea respecta promisiunea de a reduce cu 50 de milioane de euro cheltuielile destinate sectorului public, în special într-o Spanie descentralizată, unde guvernele regionale puternice controlează o mare parte a bugetelor.
În aceste condiţii, guvernul socialist condus de Zapatero a atras comparaţii cu Grecia, unde datoria publică a ajuns la 113% din PIB.

Pe de altă parte, ministrul pentru infrastructură, Jose Blanco, crede că ‘Spania este victima unei conspiraţii internaţionale pentru a distruge statutul economic al ţării, şi apoi euro’, adăugând că ‘nimic din ceea ce se întâmplă, inclusiv editorialele apocaliptice din mass-media străine, nu este întâmplător’. Potrivit Der Spiegel, cotidianul britanic Financial Times şi revista The Economist au fost în mod particular critice la felul în care Zapatero a gestionat economia.

Pe de altă parte, la 12 februarie, The Economist a respins acuzaţiile despre complotul anglo-saxon calificându-le drept ‘nonsensuri’. Cu toate acestea, dacă relatările El Pais sunt corecte, se pare că guvernul de la Madrid tratează varianta complotului extrem de serios, deşi, până în prezent, oficialii din Ministerul spaniol al Apărării şi de la CNI nici nu au confirmat, nici nu au infirmat acest lucru.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.