Soldaţi francezi au fost folosiţi drept cobai în experimente nucleare

0

Soldaţi francezi ar fi fost folosiţi deliberat la teste nucleare desfăşurate de Franţa în anii 1960 în Algeria, pentru a studia efectele psihologice şi fiziologice produse de arma atomică asupra omului, arată un raport militar în posesia căruia a intrat cotidianul Le Parisien.

Este un raport copleşitor: 260 de pagini purtând ştampila ‘confidenţial apărare’, care pune într-o lumină nouă campania franceză de teste nucleare din Sahara algeriană, din anii 1960 şi 1966. Un extras, publicat in facsimil de ziar, vorbeşte despre ‘Şoarecele verde’, numele de cod al ultimului tir atmosferic, din 25 aprilie 1961.
Experimentul trebuia ‘să permită studierea efectelor fiziologice şi psihologice produse de arma atomică, pentru obţinerea elementelor necesare pregătirii fizice şi formării psihice a luptătorului modern’, se scrie în raport.

‘Este singura sinteză cunoscută în prezent asupra acelor tiruri’, afirmă Patrice Bouveret, preşedinte şi cofondator al Observatorului Armamentelor, care menţionează acest document în ultimul număr al buletinului. Intitulat ‘Geneza organizării şi experimentelor din Sahara’, textul redactat de unul sau doi militari anonimi ar data din 1998, imediat după abandonarea definitivă a testelor de către Jacques Chirac.

El menţionează ‘o mare aventură ştiinţifică’, considerând nepotrivită cunoaşterea ei de către publicul larg. Citindu-l, se înţelege şi de ce fiecare rând al raportului explică cum oameni de ştiinţă şi militari doreau să obţină atunci ‘bomba’, oricare ar fi fost preţul ce trebuia plătit, inclusiv uman. La al patrulea şi ultimul experiment în atmosferă au fost folosiţi militari într-un război nuclear ‘în mărime naturală’. Veteranii s-au plâns adeseori că au fost folosiţi drept cobai.

În ceea ce priveşte ‘dozele slabe’ receptate, menţionate de ministrul apărării, ele sunt totuşi la originea unor boli ireversibile. ‘Dacă se făceau exerciţii, în contextul acelei perioade, se poate discuta, spune Patrice Bouveret. Dar, dacă totul s-a făcut fără nicio asistenţă socială sau medicală a oamenilor, este aproape criminal.’ Acest raport nu oferă decât un adevăr parţial asupra testelor nucleare efectuate de Franţa.

Subtitlul documentului indică pe prima pagină că este vorba despre ‘volumul ľ. Să mai existe oare şi alte volume în arhivele Ministerului Apărării? Herve Morin spune că nu are cunoştinţă de existenţa altora. Franţa a desfăşurat 210 tiruri, primul în Sahara, în 1960, şi ultimul, în 1996, în Polinezia franceză. Mii de veterani ai testelor nucleare, convinşi că au fost contaminaţi radioactiv, se luptă pentru recunoaşterea prejudiciului suferit de ei, precizează în final Le Parisien.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.