EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,19 RON
(+0.15%)
GBP
5,42 RON
(-0.12%)
CHF
4,18 RON
(-0.11%)
AUD
3,00 RON
(+0.06%)
CAD
3,17 RON
(+0.05%)
BGN
2,43 RON
(-0.14%)
RUB
0,06 RON
(+0.05%)
ZAR
0,30 RON
(+0.53%)
BRL
1,12 RON
(+0.94%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.25%)

Universitatea visurilor de la Brno

0

Universitatea privată Rasinova (Rasinova Vysoka Skola) din Brno este tot ceea ce-şi poate dori vreodată un student. Instituţia de învăţământ nu doar că nu ţine examen de admitere, însă le oferă de la sine studenţilor să nu se obosească să vină la cursuri, scrie ziarul ceh online aktualne.cz.

Este de ajuns să veniţi la seminarii odată pe săptămână, sâmbăta, şi să plătiţi pe an taxa în valoare de 38-54.000 de coroane (1.500-2.000 euro). Nimeni nu vă va bate la cap că nu mergeţi la şcoală şi pe deasupra aveţi toate avantajele unui student, îşi face reclamă universitatea.
Cine doreşte să obţină titlul de inginer nu trebuie în nici un fel să-şi facă griji vizavi de matematică, pentru că la această universitate nu se predă matematică superioară, pentru obţinerea titlului fiind suficiente cunoştiinţe de calcul de şcoală medie.

Singura problemă este că această universitate nu are autorizaţie pentru această metodă de învăţământ. Este vorba de o ocolire a acreditării, comenta situaţia preşedinta comisiei de acreditare, Vladimira Dvorakova, adăugând că universitatea respectivă nu poate asigura un învăţământ de calitate prin această metodă. De la începutul existenţei sale, au absolvit această universitate un număr de 179 de studenţi, anul acesta urmând să obţină titlul academic alţi 146 de studenţi.

La universitatea Rasinova se poate obţine atât licenţa cât şi titlul de inginer. Nu există examene de admitere, fiind suficient dacă studentul aduce diploma de bacalaureat sau un document de absolvire a unor studii anterioare, participă la un interviu de motivaţie şi plăteşte suma aferentă specialităţii pe care şi-a ales-o. Indiferent dacă studentul se decide pentru licenţă sau un titlu de inginer, în ambele cazuri universitatea îi oferă un studiu sub formă instant, sâmbăta.

Viitorii ingineri nu trebuie pe deasupra să-şi facă griji cu privire la matematică pentru că, aşa cum spune pagina introductivă a universităţii Rasinova, se poate obţine acest titlu doar pe baza matematicilor de şcoală medie, aici nefiind predate matematici complicate.
Aceia care doresc să obţină licenţa şi studiază în regimul la zi, trebuie să ia parte la cursuri şi probe. În schimb, ‘sâmbătarii’, aşa cum îi numeşte conducerea şcolii pe studenţii de sâmbătă, au în program doar un seminar pe săptămână.

De exemplu, ‘săptămânarii’ (studenţii la zi), care studiază pentru licenţă la specialitatea Administraţia serviciilor sociale, trebuie să absolve în săptămânile impare 6 ore de cursuri şi probe la materia management. În schimb, cei care studiază sâmbăta, au în orar, în săptămânile impare, doar două ore din această materie.
De asemenea, ei au şi cu 4 ore mai puţin la alte materii cheie precum Teoria şi metodele muncii sociale, Microeconomie sau Bazele psihologiei şi sociologiei. Pentru un an de studiu la această specialitate, studenţii trebuie să plătească 38.000 de coroane cehe.

Cu toate acestea, studenţii de sâmbătă, la fel ca şi restul studenţilor, sunt oficial înscrişi la aceeaşi formă de învăţământ de zi, pentru care universitatea a obţinut acreditare. Datorită acestui truc, statul plăteşte şi studenţilor de sâmbătă asigurare de sănătate şi socială iar ei obţin la fel ca şi restul titluri academice.
Dacă ar fi studiat în formă combinată, aşa cum oferă o serie de alte universităţi, ei ar fi pierdut statutul de student iar asigurările ar fi trebuit să le plătească din buzunar ei înşişi sau angajatorul lor, în timp ce şcoala ar fi trebuit să asigure condiţii suficiente pentru educarea acestora.

Conform directoarei şi proprietarei instituţiei, Jana Borskova, nu este nimic rău în metoda prin care universitatea sa educă studenţii. Trebuie respectate doar condiţiile de acreditare, aşadar numărul de cursuri şi probe, spunea ea. Cursurile se ţin în timpul săptămânii, arăta ea, adăugând ca alibi că ‘sâmbătarii’ s-au înscris teoretic şi la cursurile din timpul săptămânii, însă nimeni nu are cum să ştie dacă merg sau nu la ele.

O mare parte din ei nu se duc la aceste cursuri, teoretic însă ar trebui, spunea Borskova. Pentru directoare, al cărei soţ a absolvit el însuşi un studiu de licenţă aici, nu consideră acest lucru o încălcare a legii, opinând că nicăieri nu scrie că nu este voie să predai sâmbăta. ‘Pe deasupra, insist ca studenţii de sâmbătă să aibă o prezenţă de 80 la sută pe semestru, altfel zboară’, se apăra directoarea, care consideră că aceşti studenţi nu au avantaje ci sunt chiar discriminaţi. Dat fiind că au statut de student, atunci când sunt daţi afară de la locul de muncă ei nu pot merge la oficiul de muncă să ridice bani de şomaj.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.